Actueel Nieuws

Grote steden willen beleggers verbieden huizen op te kopen

Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Haarlem willen als eerste grote steden beleggers gaan verbieden om huizen op te kopen voor de verhuur. De steden willen het verbod uiterlijk begin 2022 instellen in bepaalde wijken, om in te grijpen op de oververhitte woningmarkt.

De steden hopen met het opkoopverbod het krappe aanbod en de hoge huizenprijzen tegen te gaan. En dat is nodig: de huizenprijzen zijn het hardst gestegen in twintig jaar en liggen op het hoogste niveau ooit. Het Nederlandse woningtekort is in 2020 opgelopen tot bijna 331.000 woningen en ligt in 2025 naar verwachting rond de 419.000 woningen.

Veel gemeenten voelen wel iets voor het beleid om beleggers te weren. Ook Amsterdam, Utrecht en Tilburg willen het verbod instellen wanneer dit wordt goedgekeurd door de Eerste Kamer. Daarnaast hebben ook Leeuwarden, Groningen en Zaanstad interesse in het plan. De gemeenten zijn van mening dat het opkopen van woningen de huizenprijzen steeds verder opdrijft en bovendien zorgt het voor een nóg kleiner aanbod op de koopwoningmarkt. 

De Nederlandsche Bank (DNB) is echter kritisch op de oplossing. De bank geeft aan dat het niet zeker is dat de huurprijzen in de vrije sector hierdoor zullen dalen. Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer geeft aan dat het woningtekort er niet mee opgelost zal worden, maar dat het er wel voor kan zorgen dat koopstarters meer mogelijkheden krijgen.