Actueel Nieuws

Kwart huizenbezitters zou eigen huis nu niet meer kunnen kopen

Zo'n 23 procent van de woningeigenaren zou zijn of haar eigen woning nu niet kunnen kopen, vanwege de grote overwaarde die erop zit. Toch blijft het vertrouwen in de woningmarkt onder consumenten positief met een index van 115 (waarbij 100 een neutraal sentiment is).

Dat blijkt uit de Woningmarkt Index van ING, die ieder kwartaal wordt uitgebracht. In het laatste kwartaal van 2021 zijn 1.148 personen ondervraagd, dit zijn zowel mensen met een koopwoning als huurders en thuiswoners. 


Vertrouwen licht gedaald

Het vertrouwen in de huizenmarkt is wel licht gedaald: in het derde kwartaal was de index nog 117. De daling valt vooral te wijten aan de verwachting dat de hypotheekrente licht zal toenemen. Ook is het aantal ondervraagden dat negatief gestemd is flink gestegen, van 56 naar 66 procent. Daarnaast is 65 procent van de starters bezorgd over de beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen. 

Maar ook meer dan de helft van de ondervraagde huizenbezitters (54 procent) maakt zich zorgen over de gevolgen van de krapte op de huizenmarkt, bijvoorbeeld voor hun (klein)kinderen of andere mensen in de omgeving. De overwaarde op de eigen woning ziet 2 op de 3 woningbezitters wel als iets positiefs.


Kritiek op de overheid

Maar liefst 70 procent van alle ondervraagden vindt dat de overheid te weinig doet met de problemen op de huizenmarkt. Zij vinden dat de Rijksoverheid, gemeenten en provincies hier de komende jaren mee aan de slag moeten.