Actueel Nieuws

Minder NHG-hypotheken afgesloten door hoge huizenprijzen

In het vorige kwartaal zijn er flink minder hypotheken afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het gaat om een daling van 21 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De stijgende huizenprijzen zijn een belangrijke oorzaak hiervan.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 19/11/2021
Klein Huisje In Handen

NHG is een garantie op hypotheken tot 325.000 euro. Sluit je een NHG-hypotheek af, dan leen je veilig. Als je je huis voor minder verkoopt dan nodig is om je hypotheek af te lossen, dan kan de NHG je deze restschuld kwijtschelden. Daarnaast krijg je korting op je hypotheekrente.

Omdat het aanbod in deze prijsklasse beperkt is (de gemiddelde huizenprijs is inmiddels gestegen naar 417.000 euro), worden er steeds minder NHG-hypotheken afgesloten. Maar ook huizenkopers die wel een huis weten te bemachtigen onder de NHG-grens, kiezen minder vaak voor de garantie.

Zorgelijke ontwikkeling

De stichting achter NHG maakt zich zorgen over deze ontwikkeling. "Juist in tijden van hoge woningprijzen, overbieden en de daaraan gekoppelde risico’s is een vangnet voor de toekomst extra belangrijk."

De grens voor NHG-hypotheken zal volgend jaar verhoogd worden tot een bedrag van € 355.000. Maar ook met deze verhoging blijft het aantal beschikbare huizen onder de NHG kostengrens in 2022 beperkt.