Actueel Nieuws

Nederlanders spaarden meer, maar losten minder af op hypotheek in 2020

Door de lockdowns en weggevallen vakanties werd er in 2020 meer gespaard dan in 2019. Toch werd er minder extra afgelost op hypotheken.

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update: 6-1-2021
Hoeveel eigen geld huis kopen? Bak met geld

Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). In het 2e kwartaal lagen de vrije besparingen 12,4 miljard hoger dan in het 2e kwartaal van 2019. Er werd 10 miljard minder besteed aan consumptieve uitgaven (zoals vakanties en uit eten gaan), waardoor het vrij besteedbare inkomen toenam.


340 miljoen minder afgelost

De extra aflossingen bleven tijdens ditzelfde kwartaal echter achter. Er werd zo'n 340 miljoen minder extra afgelost op hypotheken dan in hetzelfde kwartaal van 2019. Dat is volgens DNB opvallend, omdat vrijwillige extra aflossingen normaal gesproken een belangrijk deel van de vrije besparingen vormen. 

Liever sparen 

Een reden kan zijn dat mensen het geld liever op de spaarrekening houden vanwege de onzekere tijden. Ook kan het zijn dat er in het laatste kwartaal nog wel veel extra is afgelost, aangezien deze cijfers nog niet bekend zijn. In het laatste kwartaal wordt traditioneel het meest extra afgelost.

Met extra aflossen op je hypotheek kun je je maandlasten verlagen of de looptijd van je hypotheek verkorten.  

Extra aflossen: voor- en nadelen arrow_forward