Actueel Nieuws

Steeds meer huizenkopers nemen geen ontbindende voorwaarden op

Om meer kans te maken op een woning, laten steeds meer huizenkopers de ontbindende voorwaarden achterwege bij een bod op een woning. Wij vertellen je waarom je tóch ontbindende voorwaarden op zou moeten nemen.

Volgens een onderzoek van Independer neemt 30 tot 35 procent van de huizenkopers op dit moment geen ontbindende voorwaarden op bij het plaatsen van een bod. Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden op grond waarvan je de koopovereenkomst nog kosteloos kunt ontbinden. De meest gebruikte ontbindende voorwaarde is het voorbehoud van financiering. Mocht je hypotheek niet rond komen, dan kun je de koop nog ontbinden.


Aantrekkelijk voor verkopers

Veel kopers laten de ontbindende voorwaarden nu achterwege, omdat een bod zonder voorbehoud voor de verkopers aantrekkelijker is. Vooral in plaatsen met een zeer krappe woningmarkt, zoals Amsterdam, is dit een veel voorkomend fenomeen. Een zorgelijke ontwikkeling, aangezien het je wel tien procent van de koopsom kan kosten, mocht je hypotheek onverhoopt niet rond komen. En met tienduizenden euro's schuld is het vervolgens weer lastiger om een andere woning te kopen.


Risico

Het kan voorkomen dat je hypotheek niet rond komt, omdat je bijvoorbeeld minder kunt lenen dan in eerste instantie verwacht. Hypotheekverstrekkers kijken onder andere naar BKR-registraties en de bestendigheid van het inkomen. Door de coronacrisis hanteren sommige hypotheekverstrekkers strengere voorwaarden. Daarom is het altijd verstandig om tóch die ontbindende voorwaarden op te nemen in je bod. Overweeg je de voorwaarden weg te laten? Bespreek dit dan altijd vooraf met een hypotheekadviseur, zodat die je kan informeren over het risico.

Alle ontbindende voorwaarden op een rij arrow_forward