Actueel Nieuws

Woningmarkt voor het eerst belangrijkste politieke thema

etalage makelaar
De woningmarkt is het belangrijkste thema dat het kabinet moet aanpakken. Dat vindt twee derde van de ondervraagden in het jaarlijkse Prinsjesdagonderzoek van EenVandaag. Het is voor het eerst dat Nederlanders de woningmarkt als belangrijkste thema zien.

Vorig jaar stond de woningmarkt nog op een negende plaats van belangrijke thema's. De gezondheidszorg stond toen bovenaan in de peiling. Dit jaar geeft 67 procent van de ruim 26.000 ondervraagden aan de woningmarkt als het meest urgente thema te zien. De gezondheidszorg stond op een tweede plaats en het klimaat op de derde plaats.


Minister voor Wonen

Ook vindt 78 procent van de deelnemers aan het onderzoek dat er een aparte minister voor Wonen moet komen om het probleem van de woningnood aan te pakken. Op dit moment is het woningmarktbeleid ondergebracht bij de minister van Binnenlandse Zaken. "Woningnood is veel te belangrijk om er een beetje bij te doen", zegt één van de ondervraagden.

Eerder deze week bleek uit ons eigen onderzoek al dat twee derde van de ondervraagden de woningmarktmaatregelen die op Prinsjesdag werden aangekondigd, waaronder het vrijmaken van één miljard euro voor de snellere bouw van woningen, onvoldoende achtten om de huidige crisis op te lossen.