Belangrijke wijzigingen voor huiseigenaren

Per 1 juli 2022 zijn er twee wetswijzigingen doorgevoerd die van invloed zijn op woningbezitters. In dit artikel vertellen we je om welke wijzigingen het gaat.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 12/07/2022
Klein Huisje In Handen

1. Rookmelders op elke verdieping

Omdat woningbranden ieder jaar tientallen levens eisen, is het vanaf 1 juli verplicht om op elke verdieping van je woning een rookmelder op te hangen. Goede plekken zijn bijvoorbeeld de overloop boven en beneden in de gang met de trap. Je gemeente is verantwoordelijk voor de handhaving van deze nieuwe regel en zou je een boete kunnen geven als je niet op elke verdieping een rookmelder hebt. Het is de vraag of dat in de praktijk ook gaat gebeuren, maar voor de veiligheid van alle bewoners is een rookmelder absoluut een must.

2. Belastingtarief op energie gaat omlaag

Je hebt ongetwijfeld gemerkt dat de energietarieven de afgelopen tijd explosief gestegen zijn. Om de pijn te verzachten heeft de overheid besloten om het btw-tarief op energie tijdelijk te verlagen. Vanaf 1 juli tot in ieder geval het einde van het jaar betaal je geen 21 procent maar 9 procent belasting over energie. Milieu Centraal berekende dat een huishouden met een gemiddeld verbruik hiermee ongeveer 140 euro bespaart.