Actueel Nieuws

900.000 extra woningen in 2030: is dat haalbaar?

900.000 extra woningen bijgebouwd in 2030. Dat is de ambitie van het kabinet en minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge om de woningcrisis te bedwingen. Er liggen een hoop plannen klaar die dit doel moeten helpen bereiken, maar is de doelstelling wel haalbaar?

 

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 31/03/2023
Nieuwbouw bouwvakker

Vorig jaar zijn er behoorlijk wat woningen bijgebouwd, 80.000 om precies te zijn. Voor de komende zeven jaar wil de Jonge onder andere ingrijpen op de vrije huursector, meer betaalbare nieuwbouwwoningen realiseren en 290.000 nieuwe woningen bouwen voor ouderen. Er is dus veel ambitie, maar ook een hoop tegenslagen. Zo is het aantal uitgedeelde bouwvergunningen gedaald naar 63.000.

Deze tegenslagen staan de woningbouw in de weg

We zetten de belangrijkste tegenslagen voor je op een rijtje.

  • De hypotheekrente is gestegen. Dit zorgt ervoor dat huizenkopers minder hypotheek kunnen krijgen en hun biedingen verlagen of zelfs helemaal geen huis (meer) kunnen kopen. Aangezien nieuwbouwprojecten vaak pas aan kunnen vangen wanneer bijvoorbeeld 70 procent van de woningen verkocht is, zorgt dit voor vertragingen.
  • Bouwmaterialen zoals hout, tegels en bakstenen zijn flink duurder geworden en ook de personeelskosten zijn opgelopen door de inflatie.
  • De stikstofproblematiek zorgt voor vertraging: voor ieder bouwproject moet berekend worden hoeveel stikstof er vrij komt. Dit zorgt ervoor dat projecten tijdelijk stilgelegd moeten worden. Naast tijd kost het doorrekenen van de stikstofuitstoot ook veel geld.
  • De krapte op de arbeidsmarkt maakt het lastiger om voldoende personeel te vinden voor de bouw van de woningen. 
  • Het vinden van bouwlocaties is lastig. Vaak maken bewoners van een gemeente bezwaar tegen nieuwbouw en wordt er door partijen gesteggeld over waar er gebouwd mag worden. 

900.000 woningen in 2030 realistisch?

Of de 900.000 extra woningen in 2030 gerealiseerd kunnen worden, is dus nog maar de vraag. Dat zal ook afhangen van verschillende factoren, bijvoorbeeld de hypotheekrente en de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. De minister heeft het over ''veel tegenwind'' maar vindt niet dat de doelstellingen moeten worden bijgesteld. "Dat kunnen we ons niet veroorloven." De Jonge geeft aan zelf meer de regie te willen nemen, bijvoorbeeld door zelf nieuwbouwlocaties aan te wijzen door het hele land.