Actueel Nieuws

Gescheiden mensen vaak niet voorbereid op financiële gevolgen

Een derde van de Nederlanders die te maken heeft gehad met een relatiebreuk was vooraf niet goed op de hoogte van de financiële gevolgen van de scheiding. Bijvoorbeeld over de verkoop of het behouden van een gezamenlijke woning. Dat blijkt uit onderzoek van De Hypotheker.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 29/09/2023
Scheiden Sleutels

Ieder jaar lopen in Nederland ongeveer 25.000 tot 30.000 relaties op de klippen. Hierbij gaat het om huwelijken, geregistreerd partnerschappen en stellen met een samenlevingscontract. De Hypotheker vroeg ruim 4.000 Nederlanders naar hun ervaring rondom relatiebreuken, de gevolgen hiervan en afspraken die zij met hun ex-partner hadden.

Een kwart van de ondervraagden gaf aan dat zijn of haar relatie ooit is stukgelopen vanuit een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract. Bijna 60 procent van deze mensen geeft aan onvoldoende op de hoogte te zijn geweest van de financiële gevolgen van de relatiebreuk. Soms met alle gevolgen van dien. Bij 1 op de 5 van de gescheiden mensen is een van de partners door de scheiding in de financiële problemen gekomen.

Driekwart maakt geen afspraken met partner

Uit het onderzoek van De Hypotheker blijkt ook dat veel Nederlanders tijdens de relatie niet of nauwelijks afspraken maken over de financiën na een breuk. Slechts 22 procent van de gescheiden respondenten had dergelijke afspraken gemaakt met zijn of haar partner, terwijl driekwart dit niet had gedaan. Een gebrek aan voldoende kennis lijkt hiervoor de voornaamste reden. 1 op de 3 Nederlanders is niet goed op de hoogte van de financiële gevolgen die een relatiebreuk kan hebben.

"Het is veelzeggend dat ruim een kwart achteraf zegt dat zij de hulp van een hypotheekadviseur goed hadden kunnen gebruiken."
Bastiaan Pouw - De Hypotheker Amsterdam-Oost en Diemen

Behoefte aan advies groeit

Het afhandelen van de scheiding bleek voor een groot deel van de ondervraagden een moeizaam proces. Een kwart geeft aan dat zij meer hulp hadden kunnen gebruiken bij de financiële afwikkeling van hun relatiebreuk, bijvoorbeeld van een hypotheekadviseur.

Volgens De Hypotheker is professioneel advies tijdens het afhandelen van de scheiding aan te raden. “Een relatiebreuk kan een grote impact hebben op beide ex-partners. Zo is het in de huidige woningmarkt erg moeilijk om een nieuwe woning te vinden. 1 op de 10 Nederlanders geeft aan geen geschikte woning te kunnen vinden na het beëindigen van de relatie en noodgedwongen elders te moeten wonen, bijvoorbeeld door opnieuw bij hun ouders in te trekken of tijdelijk bij vrienden onderdak te zoeken. Het is veelzeggend dat ruim een kwart achteraf zegt dat zij de hulp van een hypotheekadviseur goed hadden kunnen gebruiken”, zegt Bastiaan Pouw van De Hypotheker Amsterdam-Oost en Diemen. “We zien dan ook dat er een groeiende behoefte is aan een deskundig advies.

Hypotheekadviseur en mediator binnen handbereik

Naast financieel advies kan ook mediation helpen bij het soepel afhandelen van de relatiebreuk. Een derde van de gescheiden respondenten geeft aan dat ze graag een beroep hadden gedaan op bemiddeling door een partij met verschillende expertises. Om die behoefte te voldoen heeft De Hypotheker de handen ineengeslagen met Raad & Daad.

“Als je uit elkaar gaat, kan een mediator helpen om alle zaken netjes en in goed overleg af te handelen. We merken dat deze behoefte aan mediation verder toeneemt. Wij bieden deskundige begeleiding, zodat ex-partners goede afspraken kunnen maken over de woning, eventuele kinderen en de verdeling van bezittingen en schulden”, vertelt Remi Brus MfN-Registermediator van Raad & Daad Advies & Mediation. “Dankzij onze samenwerking met De Hypotheker hebben ex-partners zowel een mediator als hypotheekadviseur binnen handbereik, die hen tijdens dit hele proces kunnen ondersteunen.”