Actueel Nieuws

Jongeren roeren zich op de woningmarkt

Van alle huizenkopers zijn jongeren veruit het meest actief. Meer dan de helft van alle hypotheekaanvragen is afkomstig van kopers tot 35 jaar. Ook is het aantal hypotheekaanvragen in deze groep fors toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit cijfers van De Hypotheker.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 14/12/2023
Stel Met Verhuisdozen 1

De huizenmarkt is alweer geruime tijd gunstig voor jonge huizenkopers. Vergeleken met een jaar geleden is het aanbod in het lagere en middensegment fors toegenomen, wat de kans op een woning voor jongeren aanzienlijk vergroot. Jonge huizenkopers pakken die kans. Maar liefst 54 procent van alle hypotheekaanvragers is momenteel jonger dan 35 jaar. Ook ligt het aantal hypotheekaanvragen in deze groep ruim een kwart hoger dan in november 2022.

De oorzaak voor het toegenomen aanbod ligt deels in de verhoging van de overdrachtsbelasting voor (particuliere) beleggers en in de zelfbewoningsplicht die in steeds meer gemeenten geldt. Hierdoor mengen beleggers zich minder tussen kopers. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) is daarnaast van plan om de huren deels te reguleren.

Naast deze regulering is de leencapaciteit van jonge huizenkopers het afgelopen jaar toegenomen als gevolg van loonstijgingen. Dit laat zich terugzien in het gemiddelde hypotheekbedrag voor kopers tot 35 jaar. Kopers in deze groep vragen nu gemiddeld een hypotheek aan van € 315.000. Een bedrag dat de afgelopen 5 maanden een stijgende lijn laat zien en 8,7 procent hoger ligt dan een jaar geleden.

Meer kansen voor starters in 2024

Ook voor volgend jaar zijn de vooruitzichten voor starters relatief goed. De grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt vanaf 1 januari verder naar € 435.000. Door een hypotheek met NHG af te sluiten, profiteren kopers onder andere van korting op hun hypotheekrente. Ook gaat de vrijstelling van de overdrachtsbelasting voor kopers tot 35 jaar fors omhoog van € 440.000 naar € 510.000. Tot slot moeten hypotheekverstrekkers vanaf komend jaar anders naar studieschulden kijken bij een hypotheekaanvraag.

Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker, ziet ondanks de verbeterde omstandigheden nog voor jonge huizenkopers. “Ondanks deze cijfers zijn er nog voldoende uitdagingen voor deze leeftijdscategorie. Zo is weer sprake van een groeiende concurrentie op de woningmarkt en zijn de huizenprijzen sinds een aantal maanden licht aan het stijgen. Vooral voor alleenstaande starters is het dus nog steeds lastig op deze krappe woningmarkt.”