Actueel Nieuws

Minder mensen met betalingsachterstand op hypotheek

Het aantal mensen dat een betalingsachterstand op zijn hypotheek heeft van 3 maanden of langer neemt af. Dat blijkt uit de nieuwe Hypotheekbarometer van het Bureau Krediet registratie (BKR).

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 27/11/2023
Man Met Rekenmachine

Iets meer dan 27.000 Nederlanders hadden eind oktober een betalingsachterstand van minstens 3 maanden bij hun geldverstrekker. Daarmee zet de dalende trend die al enkele jaren bezig is nog altijd door. Op het hoogtepunt in december 2014 hadden ruim 88.000 Nederlanders een geregistreerde hypotheekschuld bij het BKR. Hypothecaire schulden worden bij een achterstand van 3 maanden geregistreerd.

Kentering in zicht?

Sinds 2014, ongeveer aan het einde van de financiƫle crisis, daalde het aantal geregistreerde betalingsachterstanden. Hoewel de daling in oktober doorzette, lijkt een omslag op komst. Het BKR signaleert dat de instroom aan nieuwe hypotheekschulden toeneemt. Die stijging wordt nu nog opgevangen door een grotere uitstroom aan hypotheekschulden die inmiddels zijn voldaan.

Ook restschuld blijft dalen

Niet alleen het aantal hypotheekschulden daalt, ook het aantal mensen dat zijn of haar woning met een restschuld moet verkopen neemt nog altijd af. Eind oktober waren er bijna 14.000 mensen met een restschuld na verkoop van de woning. Daarmee komt dit aantal op het laagste niveau sinds december 2017.