Actueel Nieuws

Volgend jaar 600 miljoen euro in duurzame subsidiepot

Het kabinet maakt voor 2024 € 600 miljoen aan subsidie voor verduurzaming vrij. Daarmee zit er komend jaar € 40 miljoen meer in de ISDE-subsidiepot dan in 2023.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 15/12/2023
hybride warmtepomp

Met de zogeheten ISDE-subsidie wil de overheid Nederlanders stimuleren om hun woning te verduurzamen. De aangevraagde subsidie kan worden gebruikt voor energiebesparende maatregelen als een warmtepomp, muurisolatie of HR++ glas. Zonnepanelen vallen niet onder de subsidie, maar deze zijn sinds dit jaar belastingvrij.

Dat de ISDE-subsidie veel wordt aangevraagd bleek eerder dit jaar. Omdat de vraag de verwachtingen overtrof, besloot het kabinet de subsidiepot gedurende het jaar fors bij te vullen. Het beschikbare bedrag werd met € 210 miljoen verhoogd tot € 560 miljoen. Voor 2024 doet het kabinet er dus nog een schep bovenop en komt er € 40 miljoen extra beschikbaar.

Veranderingen ISDE-subsidie in 2024

Een aantal dingen veranderen vanaf 1 januari wel aan de subsidieregeling. De belangrijkste wijziging is de voorwaarden die worden gesteld aan warmtepompen. Om in aanmerking te komen voor subsidie moeten warmtepompen voortaan minimaal een energielabel A++ hebben. De meeste nieuwe warmtepompen voldoen al aan de eis. Wie een warmtepomp aanschaft met energielabel A+++ krijgt € 225 meer aan subsidie.

Daarnaast wordt er extra subsidie vrijgemaakt voor duurzame isolatiematerialen. Wie zijn huis isoleert met bijvoorbeeld vezelhennep op vlas kan vanaf volgend jaar rekenen op extra subsidie. De overheid wil hiermee het gebruik van deze duurzame, maar ook duurdere materialen stimuleren.