Actueel Nieuws

Nog meer daken vol zonnepanelen

Nederlanders legden ook in 2023 massaal zonnepanelen op hun dak. Het aantal panelen op Nederlandse daken steeg vorig jaar met 22 procent, een iets minder grote stijging dan in 2022. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 17/06/2024
Dak met zonnepanelen

Het CBS berekende dat er in Nederland in totaal 2,8 miljoen zonnepaneleninstalaties geïnstaleerd zijn. Het overgrote deel hiervan, 2,5 miljoen installaties, zijn geplaatst op woningen. De rest is te vinden op bedrijfspanden. Samen hebben al deze panelen een vermogen van 23,9 miljoen gigawatt.

Het plaatsen van zonnepanelen kwam de afgelopen 10 jaar in een stroomversnelling terecht. Vergeleken met 2013 lagen er eind vorig jaar 40 keer zoveel zonnepalen op onze daken. Door dalende prijzen zijn zonnepanelen steeds rendabeler geworden en daalde de terugverdientijd.

De stijging van 22 procent is wel iets minder dan in 2022. Mogelijk ligt onzekerheid over de rendabiliteit van zonnepanelen hieraan ten grondslag. Zo was er vorig jaar onzekerheid over het aanblijven van de salderingsregeling en begon een aantal energieleveranciers met het rekenen van terugleverkosten.

Hoewel de salderingsregeling aanbleef, wil het aankomende kabinet vanaf 2027 wel afscheid nemen van de maatregelen. Ook berekenen inmiddels bijna alle energieleveranciers kosten voor de stroom die zonnepanelen terugleveren aan het stroomnet. De vraag naar zonnepanelen is dit jaar mede daardoor hard afgenomen.

Alle zonnepanelen leverden vorig jaar 20.000 gigawattuur aan stroom. Dit is voldoende om alle Nederlandse huishoudens een jaar van elektriciteit te voorzien en is 17 procent van de totale energieproductie. het CBS bekeken ook in welke gemeente relatief de meeste zonnepanelen liggen. Dat is Zwijndrecht met ruim 5 megawatt uur aan vermogen per vierkante meter.