Nieuwsberichten

NHG pauzeert project ‘koop flexwoningen’

Voorlopig pauzeert Nationale Hypotheek Garantie (NHG) de ontwikkeling van ‘koop flexwoningen’. Dit project was bedoeld om voornamelijk starters een nieuwe, betaalbare kans te geven op de woningmarkt. Helaas bleek uit onderzoek dat niet genoeg gemeenten herplaatsing kunnen garanderen als de tijdelijke woonbestemming afloopt.

 

Container woning

Momenteel worden de meeste flexwoningen verhuurd maar flexkoop is nog niet echt mogelijk. Zulke woningen brengen voor kopers en financiers risico’s met zich mee. Zo is het bijvoorbeeld onzeker of een flexwoning op grond met tijdelijke woonbestemming haar waarde behoudt voor verkoop. Daarbij, is er nog veel twijfel over wat er zou gebeuren als het huis na vijftien jaar verplaatst moet worden.

Financiële onzekerheid

Om de financiële onzekerheid te minderen was NHG bezig met onderzoek om te zien of men met een hypotheek van 30 jaar een flexwoning kan kopen. Samen met het Ministerie van Ruimtelijke Ordening (VRO), het Ministerie van Financiën, verschillende gemeenten en marktpartijen werd gekeken of NHG met het garantiestelsel de risico’s kon verkleinen. Een mogelijkheid is dat NHG de restschuld kan afdekken bij onzekerheid over herplaatsing. 

Voorwaarden voor de gemeenten

Ondanks de mogelijkheden vanuit NHG, zijn er voorwaarden die (nog) niet voldaan kunnen worden vanuit gemeenten. Er moet eigen grond in een gemeente aanwezig zijn die minstens vijftien jaar beschikbaar is én de gemeente moet de garantie geven dat een nieuwe locatie beschikbaar is voor herplaatsing. Met deze voorwaarden zouden de risico’s voor consumenten minder zijn.

Omdat de gemeenten dit niet waar kunnen maken is er weinig ruimte voor flexkoop op grote schaal. “Zonde,” zegt Roald van der Linde, bestuurder NHG. “Want we staan klaar om via dit initiatief actief bij te dragen om de woningnood onder starters te verminderen.”