Blog Blog

Je eerste huis kopen, hoe gaat dat?

Niels en Malou (32 jaar) kochten onlangs hun eerste koopwoning in Velserbroek, een dorp vlakbij Haarlem. We vroegen ze naar hun ervaring met het kopen van een huis.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 08/05/2023
Niels En Malou 1

Waarom was dit voor jullie het moment om voor een koophuis te gaan?

“Ons Haarlemse huurhuis werd te klein. Dat kwam vooral door het thuiswerken tijdens de coronapandemie. We merkten dat we behoefte hadden aan een grotere woning en zijn een hele hoop koopwoningen gaan bekijken. Onze aankoopmakelaar gaf ons het advies: ga vooral veel huizen bekijken, ook al is het niet direct je droomhuis. Hierdoor konden we ervaren hoe het proces van een huis zoeken in zijn werk gaat en konden we ontdekken wat we leuk vinden en wat niet. In ongeveer negen maanden tijd hebben we zo'n twintig woningen bezichtigd.”

Merkten jullie dat de woningmarkt begon af te koelen tijdens jullie zoektocht?

“Aan het begin van onze zoektocht (begin 2022) was het nog wel heftig qua overbieden en veel kijkers, maar dat werd in de loop van het jaar wel minder toen de hypotheekrentes gingen stijgen. We hoefden daardoor niet meer zo stevig over te bieden of konden soms zelfs onder de vraagprijs gaan zitten. Ook merkten we dat de bezichtigingen minder druk werden: van gemiddeld twintig kijkers naar zo’n vier kijkers per woning aan het eind van onze zoektocht.”

Hebben jullie op meerdere woningen een bod uitgebracht?

“We hebben enkele keren een bod uitgebracht. Ook hebben we een keer een bod op een huis gedaan dat werd geaccepteerd. Maar toen sloeg bij ons ineens de twijfel toe: de woonkamer was toch wel klein en we misten eigenlijk ook een kamer. We hadden geen blij gevoel, dus dan moet je het gewoon niet doen. We hebben ons tijdens de bedenktijd dan ook weer teruggetrokken.

Dat was ook het moment dat we buiten Haarlem zijn gaan kijken. In Velserbroek zijn de huizen een stuk betaalbaarder, je krijgt meer waar voor je geld. Er wonen veel familie en vrienden in de buurt. En met de fiets ben je toch binnen tien minuten in Haarlem. Uiteindelijk hebben we hier dan ook een huis gekocht.”

Hoe kwam dit huis op jullie pad?

“We hebben erg veel geluk gehad. Onze aankoopmakelaar werd benaderd door de toenmalige eigenaar van het huis. Hij wilde het huis verkopen, maar had geen zin in poespas. Of de makelaar geen stel kende dat het huis zou willen kopen. Gelukkig dacht de makelaar aan ons. We zijn toen vrij snel gaan kijken en het voelde meteen goed. Het is een ruim huis met een tuin. Geen kluswoning, alles is nog als nieuw en netjes onderhouden. Het is een jaren ’80 woning, maar voelt wel karakteristiek.”

Hebben jullie direct een bod gedaan?

“De verkoper wilde snel antwoord, maar we hebben over het weekend heen kunnen tillen zodat we nog even met De Hypotheker konden praten over onze maximale hypotheek. Die hadden we al eens laten berekenen, maar we wilden het nog even extra checken nu de hypotheekrentes waren gestegen. Gelukkig kon onze hypotheekadviseur Patrick snel schakelen en konden we na het weekend een weloverwogen bod doen. Dat bod werd geaccepteerd en nu zijn we de eigenaren van deze mooie woning!”

Waarom hebben jullie voor De Hypotheker gekozen?

“De Hypotheker is een grote naam en vergelijkt heeft veel banken met elkaar, wat voor ons heel betrouwbaar voelde. Ook werd er lekker snel geschakeld. We waren eerder namelijk al afgehaakt bij een andere partij waarbij we steeds erg lang moesten wachten op een reactie. Daar was bij De Hypotheker geen sprake van: Patrick was eigenlijk altijd bereikbaar. De communicatie was goed: we werden overal van op de hoogte gehouden en Patrick dacht goed met ons mee. Zo belde hij bijvoorbeeld de dag voordat de rentes gingen stijgen, waardoor we de lagere rente nog snel vast konden leggen. Dat heeft ons veel geld gescheeld.”

Gaan jullie nog dingen verbouwen aan de woning?

“Het huis was behoorlijk instapklaar, dus het is meer dingen naar onze smaak maken. Zo hebben we de plavuizen vervangen door een pvc-vloer. Daarnaast willen we de tegeltuin graag vergroenen en zijn we bezig met verduurzaming. De meterkast hebben we uitgebreid, zodat we later dit jaar zonnepanelen kunnen installeren. Ook gaan we het gas in de keuken vervangen voor inductie en willen we op termijn misschien een warmtepomp aanschaffen.”

Hebben jullie nog tips voor andere starters op de woningmarkt?

“Een aankoopmakelaar hebben wij als heel prettig ervaren. En ga gewoon veel huizen bekijken. Zo kom je er steeds meer achter wat je echt zoekt in een woning.”