Verhuizen en tóch een lage rente?

De hypotheekrente is de afgelopen twee tot drie jaar historisch laag geweest. Als je in die periode een woning hebt gekocht, is de kans groot dat je die lage rente lang vastgezet hebt. Of je had al een koopwoning en hebt die hoge rente ingewisseld voor de lagere rente door het oversluiten van je hypotheek. Daardoor ging je er zo op vooruit dat je een rente-boete op de koop toe nam en nu profijt hebt van de lagere maandlasten. Of je hebt, hopelijk weloverwogen na een goed advies, de keuze gemaakt om deze stap niet te maken omdat het niet interessant was of niet bij je situatie op dat moment paste.

Jilles Bouter, hypotheekadviseur bij De Hypotheker Rotterdam Goudse Singel Jilles Bouter | Hypotheekadviseur De Hypotheker Rotterdam
Leestijd: 3 min
Laatste update 22/03/2023
Istock 1179013619

Waar ik in mijn vorige blog aandacht schonk aan de starter(s), richt ik me nu op de op de mensen die al een koopwoning hebben en die een lage rente lang vastgezet hebben. Deze lagere rente heeft namelijk niet alleen voordeel in de huidige situatie waarin je zit, maar mogelijk ook in de nieuwe situatie waar je wellicht naar toe wil. Het blijft leuk en interessant om naar andere huizen te blijven kijken, ondanks dat je misschien nog niet eens zo lang op je huidige stekkie woont. Een gezinsuitbreiding kan hier bijvoorbeeld de reden van zijn, maar ook het veranderen van omgeving, het (steeds meer) thuiswerken en kleiner gaan wonen zijn hier voorbeelden van.

En dan heb je een geweldige nieuwe woning gezien, ben je helemaal verliefd en zou je eigenlijk niets liever willen dan vol voor deze woning gaan. Maar dan. Dan slaat de twijfel toe, want is het wel te betalen? Iedereen weet dat de huidige hypotheekrente hoger is dan de afgelopen jaren, waardoor een simpele rekensom je vertelt dat de maandlast fors omhoog zal gaan in de nieuwe situatie… Natuurlijk is het logisch dat de maandlast stijgt als je groter, duurder en/of mooier wil wonen, maar is er geen mogelijkheid om dit een beetje tegen te gaan?

Jazeker! Er bestaat namelijk zoiets als ‘je hypotheekrente meenemen’. Heel simpel gezegd: de huidige rentevoorwaarden die je nu betaalt bij de geldverstrekker mag je meenemen naar de nieuwe woning en hypotheek. Je gaat zelf verhuizen en de lage rente verhuist met je mee. Dat is lekker, toch?!

Bijvoorbeeld: je hebt nu nog een hypotheek van €250.000 voor 1.6% rente die nog 17 jaar vast staat. Je koopt een nieuwe woning aan waarbij een nieuwe financiering van €400.000 nodig is. Bij de huidige geldverstrekker bestaat dan de mogelijkheid om €250.000 te financieren tegen 1.6% en de resterende €150.000 leen je tegen de huidige marktrente bij diezelfde geldverstrekker.

Het komt er op neer dat wanneer je gaat verhuizen, de maandlast ongetwijfeld zal stijgen, maar niet zo extreem zoals je misschien dacht. Het is wel belangrijk om te weten dat je in dat geval gebonden bent aan jouw huidige geldverstrekker met haar acceptatiebeleid waar de nieuwe situatie aan moet voldoen. Je kan niet het ene gedeelte bij partij A financieren en het andere gedeelte bij partij B.

Het is dus mogelijk, maar er zitten een aantal voorwaarden aan die we je bij De Hypotheker graag uitleggen en bespreken. Wil je weten of jij in aanmerking komt voor het meenemen van jouw lage hypotheekrente? Een vrijblijvende afspraak bij ons kan nooit kwaad en is ook nog eens gezellig.

Wij bij De Hypotheker kijken naar wat het beste passende advies is in jouw situatie: óf de huidige hypotheekrente meenemen en blijven bij de geldverstrekker waar je al zit óf overstappen naar een andere geldverstrekker die op dat moment interessanter is. Het beste van twee werelden. Jazeker. Dat is De Hypotheker.

Afspraak maken