Home Campagne

Starters opgelet: de huizenmarkt is momenteel zo slecht nog niet!

In een willekeurig privégesprek krijg ik vaak de vraag: "wat doet de rente nou tegenwoordig?" of "wat denk jij dat de rente gaat doen?". Voor hypotheekadviseurs onderling een leuke vraag, omdat in elke situatie anders is wat de rente daadwerkelijk doet en wij ook geen glazen bol hebben als het om renteverwachtingen gaat. Maar goed, het is wel een terechte vraag vanuit klantperspectief. Want de hoge(re) rente van tegenwoordig zorgt in het land voor enige onrust: men kan minder lenen terwijl de hypotheeklast hoger wordt. Maar is deze stijgende rente nu echt zo slecht voor de starter, zoals ze zelf denken? Of valt het eigenlijk wel mee…

Jilles Bouter, hypotheekadviseur bij De Hypotheker Rotterdam Goudse Singel Jilles Bouter | Hypotheekadviseur De Hypotheker Rotterdam
Leestijd: 5 min
Laatste update 02/05/2023
Huisjes op geldstapels

Daarom neem ik de starter(s) op de woningmarkt even mee terug in de tijd, maar niet te ver. Ik heb het namelijk over de periode 2020 tot halverwege 2022 waarin de hypotheekrente historisch laag was en op zijn hoogtepunt (dieptepunt?) voor onder de 1% kon worden afgesloten. Dat betekent: een mogelijkheid tot veel geld lenen tegen betaalbare lasten, wie wilt dat nou niet? Door deze mogelijkheden is men massaal op zoek gegaan naar een (eerste) koopwoning, die wellicht met een hogere rente buiten hun budget zou liggen.

Door de lage rente en de schaarste op de woningmarkt, kwamen we in een markt terecht waarin de verkopers alles konden bepalen en de kopers maar naar hun pijpen moesten dansen. De woning werd immers toch wel verkocht tegen astronomische bedragen, soms vér boven de marktwaarde. Het meest bizarre van allemaal is misschien wel dat het bod bepaald werd op basis van één bezichtiging, van soms minder dan een half uur…

Zelf kocht ik in maart 2022, samen met mijn vriendin, onze eerste koopwoning. Een heerlijke woning, gelegen midden in de Hoeksche Waard (het eiland waar nog steeds ruimte is). We waren direct mega enthousiast en wilden zeker een bod uitbrengen, maar wat bied je op zo’n woning? De bezichtiging duurde nog geen half uur en we waren eigenlijk overdonderd door alles, waardoor we er niet bepaald kritisch naar konden kijken.

Gelukkig hadden wij een aankoopmakelaar (raad ik altijd aan) die ons goed geholpen heeft om een weloverwogen keuze te maken. Als we er nu over nadenken, is het eigenlijk te gek voor woorden dat je bod op een woning doet die we minder dan een half uur bekeken hadden. En toch deden we het. We voelden de druk van de markt en er was geen mogelijkheid om überhaupt naar een tweede bezichtiging te vragen, want voor jou tien anderen.

Hoe anders is dat nu een jaar later. De markt verandert wederom, waarbij juist nu de kopers het weer meer voor het zeggen krijgen. Er is ruimte voor onderhandeling, de huizenprijzen dalen, de vraagprijs staat realistischer op internet en een tweede of soms derde bezichtiging is gewoon mogelijk met een makelaar en/of ouders. Natuurlijk staat hier de hogere rente- en het feit dat álles steeds duurder wordt, tegenover, maar stiekem zou ik als starter wel blij zijn met deze veranderingen in de zoektocht naar een woning. Het geeft meer (zelf)vertrouwen en rust tijdens het proces.

Laten we daarom eens kijken naar wat er wel kan. Ontdek jullie mogelijkheden en ga lekker bezichtigen. Wie weet zie ik jullie snel op ons kantoor!

Afspraak maken