Mag ik mijn hypotheekrente altijd aftrekken?

Op de website van de belastingdienst staat de vraag: “Mag ik mijn hypotheekrente altijd aftrekken?” Het antwoord luidt: “Niet altijd. Het hangt af van uw hypotheek.” 


In deze column wil ik eens stil staan bij de hypotheekrenteaftrek voor hypotheken afgesloten voor 2013. De belastingdienst zegt dan: “Dan hebt u op de oorspronkelijke lening recht op maximaal 30 jaar hypotheekrenteaftrek. De termijn van 30 jaar gaat iedere keer opnieuw in voor het bedrag waarmee u uw hypotheek verhoogt”. Maar hoe zit het dan als er afgelost is?   

Stefan Sterken, hypotheekadviseur van De Hypotheker Emmen Stefan Sterken | Franchisenemer De Hypotheker Emmen
Leestijd: 3 min
Laatste update 10/06/2024
Man Met Rekenmachine

Hypotheken afgesloten voor 2013 vallen onder het zogenaamde overgangsrecht. Er gold toen geen aflosverplichting, waardoor er ook voor een spaarhypotheek,  levenhypotheek of aflossingsvrije hypotheek renteaftrek bestaat. Je hebt recht op 30 jaar renteaftrek vanaf het moment dat je de hypotheek voor de eerste keer hebt afgesloten en deze 30-jaars termijn ging gelden vanaf 01-01-2001. 

In de praktijk kom ik regelmatig in gesprek met klanten die een hypotheek hebben onder het overgangsrecht. Dan is het belangrijk om het hypotheekverleden goed in kaart te krijgen. Iemand die voor 2001 al een eigen woning had, met een hypotheek, komt dicht in de buurt bij het moment dat de hypotheekrente niet meer aftrekbaar is. Immers op 01-01-2031 zit de 30-jaars termijn erop. Dat betekent dat de netto maandlasten vanaf dat moment hoger worden. 

Ook zie ik regelmatig in de praktijk dat klanten al een deel van de hypotheek hebben afgelost. Ze hebben bijvoorbeeld in het verleden een spaarhypotheek gehad en deze is inmiddels afgelopen of klanten die hun beleggingshypotheek hebben omgezet naar een annuïteitenhypotheek, waarbij er inmiddels ook een lagere schuld is ontstaan.

Het is dan belangrijk om je te realiseren dat het verhogen van deze hypotheekschuld niet zorgt voor extra jaren renteaftrek. Is er een wens om te verhuizen of om te verbouwen, dan is er vaak een hogere hypotheek nodig. Deze verhoging van de hypotheek, zorgt dus niet voor extra jaren renteaftrek.

Met een voorbeeld zal ik dit toelichten. Een stel heeft een woning gekocht op 01-07-2003 en een beleggingshypotheek afgesloten van € 170.000,-. Voor deze € 170.000,- geldt een renteaftrek tot 01-07-2033. In 2010 hebben ze de beleggingshypotheek omgezet naar een annuïteitenhypotheek en de restschuld bedraagt op dit moment nog € 100.000,-. Nu wensen ze een verbouwing te financieren van € 50.000,-. Hiervoor sluiten ze een annuïteitenhypotheek af met een looptijd van 30 jaar. De rente over deze hypotheekverhoging is echter maar aftrekbaar tot 01-07-2033. Want de totale schuld wordt niet hoger dan het bedrag waarvoor de 30-jaars renteaftrek geldt. 

Ben je op zoek naar een goed advies? Plan een afspraak bij ons op kantoor. 

Afspraak maken