Samen kopen is toch ook samen betalen?

Na wat zoeken op Funda hebben jullie, jullie droomhuis gevonden. Een spannende stap want het betekent ook dat jullie gaan samenwonen. Maar eerst moet er een hypotheek geregeld worden. Zo ontmoet ik geregeld stellen die gaan samenwonen en advies wensen omtrent de hypotheek en alles wat daarbij komt kijken. Als je samen met je partner een woning koopt, ieder voor de helft, dan is de aanname dat de hypotheekschuld 50/50 wordt aangegaan. Samen kopen is toch ook samen betalen? Maar wat als de één meer betaald of er eigen geld wordt geïnvesteerd? 

Stefan Sterken, hypotheekadviseur van De Hypotheker Emmen Stefan Sterken | Franchisenemer De Hypotheker Emmen
Leestijd: 3 min
Laatste update 16/10/2023
J8a1106 Social Media

Wanneer de ene partner meer eigen geld inlegt dan de andere partner bij de aankoop van een woning of later, zoals bij een verbouwing of aflossing op de hypotheekschuld, ontstaat er een vordering (een recht op teruggave) van de partner die het meeste inlegt, op de andere partner. Op die manier kunnen partners eigen geld investeren in de gemeenschappelijke woning, zonder dat ze daarmee een schenking doen aan elkaar. Het is dan wel belangrijk om af te spreken hoe hoog dit bedrag is en wat er terugbetaald moet worden. Is er een rentevergoeding van toepassing? Moet het bedrag meestijgen of -dalen met de waardeontwikkeling? 

Draagplichtovereenkomst

Een andere manier om vast te leggen dat de ene partner meer geld in de woning investeert dan de ander, is met een draagplichtovereenkomst. Daarin spreek je af dat de hypotheekschuld niet 50/50 gedragen wordt, maar dat de inleg van eigen geld gecompenseerd wordt.  

Hypotheekrenteaftrek

Het kopen van een woning, het afsluiten van een hypotheek en het investeren van eigen geld in de woning heeft niet alleen gevolgen voor de onderlinge financiële situatie, maar ook voor de hypotheekrenteaftrek. Dit belastingvoordeel is een substantieel onderdeel van de hypotheeklasten. Het heeft dan ook behoorlijke financiële consequenties wanneer deze hypotheekrenteaftrek (deels) verloren zou gaan door het verkeerd afsluiten van de hypotheek. 

Laat je goed adviseren

Vooral voor partners die samen een woning kopen en samen een hypotheek aangaan, waarbij er sprake is van verschillende woningverledens, moet er goed bekeken worden wie welk deel van hypotheek zal dragen. Maar ook voor starters die voor het eerst gaan samenwonen en samen een woning kopen is het verstandig om met leningdelen in de hypotheek te werken, waarbij ieder deel aan een partner wordt toegekend. Daarbij kan direct rekening worden gehouden met de vraag wie de ‘kosten koper’ gaat betalen. 

“… behoorlijke financiële gevolgen… door het verkeerd afsluiten van de hypotheek.”
Stefan Sterken
Stefan Sterken, hypotheekadviseur van De Hypotheker Emmen

Bij De Hypotheker zorgen we ervoor dat de hypotheek, met de bij jullie situatie passende leningdelen, juist wordt afgesloten en adviseren we in draagplichtovereenkomsten en kunnen we vergoedingsrechten voor jullie vastleggen. Meer weten? Plan een afspraak.

Afspraak maken