Voorlopig koopcontract: 7 punten waar je op moet letten

De koop van een woning moet altijd schriftelijk worden vastgelegd. Dit gebeurt in een contract dat jij én de vorige eigenaar van het huis ondertekenen. Dat contract wordt een voorlopig koopcontract genoemd. In deze tijden waarin het een echte verkopersmarkt is, is het als koper wel goed om op te blijven letten. Ik vertel je daarom ook graag waar je op moet letten bij een voorlopig koopcontract. De belangrijkste tip: check, check, dubbelcheck.  

Stefan Sterken, hypotheekadviseur van De Hypotheker Emmen Stefan Sterken | Franchisenemer De Hypotheker Emmen
Leestijd: 3 min
Laatste update 14/05/2024
J8a2306 Social Media

1. Laat je niet misleiden door de term voorlopig
Een voorlopig koopcontract is bindend. Je hebt na ondertekening wel 3 dagen bedenktijd. Daarnaast kunnen er ontbindende voorwaarden in zijn opgenomen, al zie ik ook een tendens dat er geen ontbindende voorwaarden meer worden opgenomen, om zo meer kans te maken om de woning te kunnen kopen. Wees dus goed voorbereid, waarbij je ook gebruikt kunt maken van de mogelijkheid om via De Hypotheker een verzekerd bod te doen dankzij Bieden met Zekerheid.  

2. Terugkrabbelen kost je een fortuin
Als je na 3 wettelijke dagen bedenktijd toch van het voorlopige koopcontract af wilt zien en je kunt je niet beroepen op één van de ontbindende voorwaarden, dan moet je 10% van de verkoopprijs betalen. Zonde! Je kunt ook met de verkopende partij afspreken dat je wat langer na mag denken. Zorg dan wel dat dat in het contract staat. 

3. Let op verborgen gebreken
Bij de bezichtiging werd je verliefd op je nieuwe huis. Maar wat je niet kunt zien, is of het lekt als het regent, en of de leidingen rosten. Dat gaat je geld kosten om te fixen. Zorg daarom voor een bouwkundige keuring en laat in je contract opnemen dat je het huis alleen koopt als die geen verborgen gebreken onthult. 

4. Voeg een lijst toe van de spullen die je overneemt
Zorg dat bij je voorlopige koopcontract een lijst met roerende goederen zit. En dat hierin duidelijke afspraken staan over de spullen die je van de vorige bewoner overneemt en wat je daarvoor betaalt. Neem je bijvoorbeeld de houten vloer over? En zit die bij de verkoopprijs in of reken je die onderling af?

5. Waarborgsom of bankgarantie?
Omdat de koper graag zeker wil weten dat jij de woning écht gaat kopen, spreek je af dat je 10% betaalt als je er van af ziet. Hiervoor kun je een bankgarantie afsluiten. Dan staat een bank garant voor jouw waarborgsom.

6. Check álle kleine lettertjes!
Klopt de afgesproken verkoopprijs, klopt de datum van de sleuteloverdracht, kloppen de kadastrale gegevens, staat je naam correct gespeld? Met een klein foutje is het contract al niet meer rechtsgeldig. 

7. En tenslotte nogmaals: check check dubbelcheck!

Ben je op zoek naar een goed advies? Plan een afspraak bij ons op kantoor. 

Afspraak maken