Wil je verhuizen? Dan is de stand van zaken omtrent je hypotheek belangrijk

Wil je verhuizen dan is de stand van zaken omtrent je hypotheek belangrijk als je verplicht de hypotheek moet aflossen in 30 jaar. Sinds 1 januari 2013 kennen we immers de regel dat de hypotheekrente alleen aftrekbaar is, als deze op basis van minimaal een annuïtaire aflossing in maximaal 30 jaar wordt afgelost. Sta je dan voor een verkoop, dan krijg je te maken met de aflossingsstand. De aflossingsstand is de hoogte van de resterende hypotheek.

Stefan Sterken, hypotheekadviseur van De Hypotheker Emmen Stefan Sterken | Franchisenemer De Hypotheker Emmen
Leestijd: 3 min
Laatste update 16/02/2024
Hypotheker9443 1

Stel je hebt op 01-03-2018 een woning gekocht voor € 175.000 en deze woning ga je nu verkopen voor € 225.000, rekening houdend met € 5.000 verkoopkosten. Dan is de restantschuld van de annuïteitenhypotheek van belang. Deze bedraagt nu nog € 148.254. Dit is de aflossingsstand die genoteerd wordt met nog een resterende looptijd van 26 jaar en 1 maand. 

Koop je binnen 3 jaar een andere woning, dan zal de verkoopwinst weer verrekend moeten worden met de verwervingskosten van de volgende woning. Koop je op 1 april 2024 een andere woning voor € 300.000 inclusief kosten koper, dan is er een hypotheek nodig van € 228.254. Deze zal een opgesplitst moeten worden in € 148.254 met een looptijd van 313 maanden en € 80.000 met een looptijd van 360 maanden. Alleen dan is de hypotheekrente aftrekbaar. 

Zolang de verkoopdatum bekend is en de aankoop plaats vindt na de verkoop, dan is dit allemaal goed door te rekenen. Echter als er eerst wordt gekocht en later wordt verkocht, dan kan het zomaar gebeuren dat de aflossingsstand niet klopt en de hypotheek uit het aflosschema gaat lopen. De consequentie kan zijn dat de hypotheekrente niet aftrekbaar is.

Het komt nog wel eens voor dat de aankoop van een woning wordt vervroegd. De overdracht vindt dan eerder plaats dan vooraf afgesproken. De aflossingsstand van de oude hypotheek wordt bepaald op het moment van aankoop en deze zal dan hoger zijn met een langere looptijd, dan vooraf berekend en vastgelegd in de nieuwe hypotheek. Er zal dan een extra aflossing moeten worden gedaan om te zorgen dat het aflossingsschema weer klopt. 

“De consequentie kan zijn dat de hypotheekrente niet aftrekbaar is.”
Stefan Sterken
Stefan Sterken, hypotheekadviseur van De Hypotheker Emmen

Ook komt het regelmatig voor dat de woning die verkocht wordt, voor een hogere prijs wordt verkocht dan vooraf rekening mee gehouden. Dit zorgt voor een hogere overwaarde en eigenwoningreserve. Een extra aflossing op de nieuwe hypotheek zal nodig zijn om te zorgen dat de hypotheek volledig aftrekbaar blijft. 

Ben je op zoek naar een goed advies? Plan een afspraak bij ons op kantoor. 

Afspraak maken