13-12-2016

AFM biedt maand respijt i.v.m. nieuwe regelgeving

Vanaf 1 januari geldt niet langer het moment van hypotheekaanvraag als peildatum, maar het moment dat de bank akkoord gaat.

Vanaf 1 januari 2017 geldt niet langer het moment van de hypotheekaanvraag als officiële peildatum, maar het moment dat de bank akkoord geeft. Omdat huizenkopers de dupe dreigen te worden van deze nieuwe regel, stelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een overgangsregeling in. 

Woning

Onlangs werd bekend dat in het nieuwe jaar het moment van de hypotheekaanvraag niet meer geldt als officiële peildatum, maar het moment dat de bank akkoord geeft en het bindende kredietaanbod (BKA) uitbrengt. Dit moment ligt vaak enkele weken later dan het moment van de hypotheekaanvraag.

Normen 2017

Een gevolg hiervan kan zijn dat een hypotheek die in 2016 is aangevraagd onder de nieuwe leennormen van 2017 valt. Dit kan een negatief effect hebben op de hoogte van het leenbedrag. In 2017 kun je namelijk slechts 101% van de marktwaarde lenen (ten opzichte van 102% in 2016) en wijzigen de inkomenseisen, waardoor het maximale leenbedrag in veel gevallen daalt. Het gevolg is dat kopers extra eigen geld dienen in te brengen.

Overgangsregeling

Om consumenten met een lopende hypotheekaanvraag tegemoet te komen, heeft de AFM een overgangsregeling ingesteld. Als de bank voor 31 januari 2017 het BKA uitbrengt, mogen de leennormen van 2016 nog worden toegepast. Het kan zijn dat geldverstrekkers hier vanaf wijken. Om in aanmerking te komen voor de normen van 2016 moeten alle stukken tijdig aangeboden worden bij de betreffende geldverstrekker.