29-11-2016

Waarom kiezen meeste starters voor een annuïteitenhypotheek?

De annuïteitenhypotheek is veel populairder dan de lineaire hypotheek. Vooral starters hebben een sterke voorkeur voor de flexibelere hypotheek. Wat zijn hun beweegredenen?

De annuïteitenhypotheek is veel populairder dan de lineaire hypotheek. Vooral starters hebben een sterke voorkeur voor de flexibelere hypotheek. Wat zijn hun beweegredenen?

Van de recent aangevraagde hypotheken was 60,4% een annuïteitenhypotheek en 4,9% een lineaire hypotheek, blijkt uit cijfers van De Volkskrant. Vooral starters hebben een duidelijke voorkeur voor de annuïteitenhypotheek.

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je maandelijks een vast bedrag, bestaande uit rente en aflossing. Eerst betaal je vooral rente, op het einde van de looptijd bijna alleen maar aflossing. Je ontvangt dan minder hypotheekrenteaftrek, dus je maandlasten worden hoger. Bij een lineaire hypotheek los je elke maand hetzelfde bedrag af. In het begin betaal je meer rente, maar gedurende de hypotheek dalen de maandlasten.

Lagere maandlasten bij aanvang

De belangrijkste reden dat de meeste starters kiezen voor een annuïteitenhypotheek, is dat de maandlasten aan het begin van de looptijd een stuk goedkoper zijn. Bij een hypotheek van € 200.000,- met een looptijd van 30 jaar en 3% rente zijn de maandlasten bij aanvang € 676,-, terwijl de maandlasten van een lineaire hypotheek in dit geval € 882,- zouden zijn. Veel starters kiezen er dus voor om in de beginperiode minder te betalen en houden zo geld over voor andere uitgaven.

Goedkoper na 30 jaar

Kies je voor een lineaire hypotheek, dan ben je echter na 30 jaar wel goedkoper uit. Over de gehele looptijd betaal je in het bovenstaande voorbeeld  € 8.066,- meer voor een annuïteitenhypotheek.  Ook is de kans op een restschuld bij gedwongen verkoop kleiner bij een lineaire hypotheek. 

Beide hypotheekvormen hebben dus voor- en nadelen. Kies je voor een flexibele annuïteitenhypotheek, waarbij je aan het begin meer geld overhoudt en later altijd nog extra kunt aflossen? Of kies je voor een lineaire hypotheek waarbij je de zekerheid hebt dat je maandlasten in de toekomst zullen dalen? Deze overwegingen kun je altijd bespreken met één van onze hypotheekadviseurs