9-3-2018

Asbestdaken: wat is er verboden vanaf 2024?

De overheid heeft bovendien besloten dat het vanaf 2024 wettelijk verboden is om asbesthoudende dakbedekking op je woning te hebben. Weten hoe je asbest kunt herkennen? Lees verder.

In woningen die voor juli 1993 gebouwd zijn, kan asbest verwerkt zitten. Vooral in daken, boeidelen en isolatiemateriaal kan asbesthoudend materiaal voorkomen. Doordat asbest ziekteverwekkend kan zijn, is het al jaren verboden om hiermee huizen te bouwen. De overheid heeft bovendien besloten dat het vanaf 2024 wettelijk verboden is om asbesthoudende dakbedekking op je woning te hebben. Dat zijn bijvoorbeeld dakleien of golfplaten.

Niet verboden: boeidelen, dakgoten, dakbeschot en isolatiemateriaal

Voordat je gestrest raakt omdat je denkt of weet dat er in jouw huis ook asbest zit, is het handig om te weten wat er in ieder geval NIET verboden is vanaf 2024. Boeidelen die aan je gevel zitten, dakgoten, dakbeschot dat onder dakpannen zit en isolatiemateriaal mogen namelijk blijven zitten. Het gaat alleen om asbesthoudende materialen waarbij onder invloed van weersomstandigheden asbestvezels los kunnen raken.

Subsidie voor vervangen asbesthoudende dakbedekking

Het maakt niet uit of de golfplaten op je schuurdak of de dakleien op je huis er nog heel goed uitzien. Ze zijn verboden vanaf 2024, dus je moet ze vervangen. Asbestdaken mogen alleen vervangen worden door gecertificeerde bedrijven. Dit kan je veel geld kosten, afhankelijk van de grootte van het dak. De overheid heeft hier wel subsidie voor beschikbaar gesteld van € 4,50 per vierkante meter met een maximum van € 25.000,-.

Weten hoe je asbest kunt herkennen? Bekijk de video!

Of ga voor meer informatie naar de Asbestwegwijzer.