Actueel Nieuws

Bouwkundig voorbehoud standaard in koopcontract

In het koopcontract van een woning staat sinds 1 februari 2018 standaard een bouwkundig voorbehoud. Als tijdens een bouwtechnische keuring blijkt dat er ernstige gebreken zijn aan de woning, kun jij als koper voortaan de koop ongedaan maken. Dat geldt ook wanneer de herstelkosten van eventuele gebreken hoger zijn dan een afgesproken maximum. Voorheen moest je zelf vragen om de opname van een bouwkundig voorbehoud in het koopcontract.

DHA Logo Grote H RGB Groot Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 31-10-2018
Nieuwbouw bouwvakker

Kopen zonder voorbehoud is nog wel mogelijk

De Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond hebben met de makelaarsorganisaties NVM, VBO en VastgoedPro afgesproken om kopers beter te beschermen door voortaan standaard een bouwkundig voorbehoud op te nemen in koopcontracten. Toch kunnen koper en verkoper alsnog samen besluiten om dit voorbehoud te schrappen uit de overeenkomst. In dat geval weet je als koper in ieder geval wel welke risico’s hierbij komen kijken.

Wat is een bouwtechnische keuring?

Tijdens een bouwtechnische keuring kijkt een ervaren inspecteur naar alle bouwkundige aspecten van de woning. Van de kruipruimte of kelder tot en met het hoogste punt van het dak wordt de technische staat van alle onderdelen in kaart gebracht. Wanden, leidingen, vloeren, elektro, sanitair, de cv-ketel, alles. Na afloop krijg je een bouwkundig rapport waarin precies staat welke eventuele gebreken er zijn en welke kosten er gekoppeld zijn aan het verhelpen daarvan en het toekomstig onderhoud van de woning.