Actueel Nieuws

Veel minder WOZ-bezwaren dan jaar geleden

Het aantal huizenbezitters dan bezwaar heeft gemaakt tegen zijn of haar WOZ-waarde lag dit jaar de helft lager dan in 2023. Dit blijkt uit cijfers van de Waarderingskamer. Het overheidsorgaan dat gemeenten controleert op naleving van de wet WOZ.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 04/06/2024
Hypotheekadviseur met papier en huisje

Op dit moment zijn er 325.000 woning waarbij bezwaar is gemaakt tegen de WOZ-waarde. Vorig jaar waren dat er 595.000. De Waarderingskamer maakt hierbij ook onderscheid tussen bezwaren die door de huiseigenaar zelf zijn ingediend en door bureaus van wie dit het verdienmodel is. Net als vorig jaar wordt ongeveer de helft van alle bezwaren door deze bureau's ingediend.

De Waarderingskamer heeft niet uitgezocht waarom het aantal bezwaren zo hard is gedaald, maar noemt veranderde wetgeving als mogelijke oorzaak. Sinds dit jaar krijgen huiseigenaren een lagere vergoeding voor de gemaakte kosten wanneer zij in het gelijk worden gesteld. Deze gaat ook altijd naar de eigenaar van de woning, waar de vergoeding eerder ook direct naar het bezwaarbureau kon worden overgemaakt. Mogelijk is het voor de bureaus daarom minder aantrekkelijk om namens huizenbezitters bezwaar te maken.