29-10-2018

Parels in je muur voor lagere maandlasten én een beter milieu

Aline Roks is hypotheekadviseur bij De Hypotheker Breda en heeft een passie voor duurzaamheid. Ze vertelt in deze column welke duurzame maatregelen je op lange termijn het meest besparen. 

Het klimaat is al jaren een onderwerp waarover veel te doen is. Steeds meer steden weren vervuilende diesels uit hun centrum en de elektrische auto rukt op. Maar het kan zo veel makkelijker en goedkoper. Volgens milieuorganisatie ‘Milieu centraal’ stoot een gemiddeld gezin zo’n 23.000 kilo CO2 per jaar uit. Dit staat ongeveer gelijk aan 2,5 keer de wereld rond in een auto. Dit wordt deels veroorzaakt door voeding en vervoer, maar ons huis speelt ook een aardige rol. Ik zal dit hieronder toelichten.

Een voorbeeld: een hoekhuis uit de jaren 70, met een vloeroppervlak van 116m2 en een tweepersoonshuishouden. Zonder spouwmuur en vloerisolatie en met matige dakisolatie, de ramen zijn al wel dubbelglas (maar geen HR++), er is een HR combiketel en natuurlijke ventilatie via roosters. Best een heel gemiddeld huis. Dan vind ik op verbeterjehuis.nl dat de CO2-uitstoot 5.879 kg is en dat het energielabel D zou zijn. Wil je dit verbeteren en je energierekening verlagen, dan kun je allerlei maatregelen treffen. Isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Kies je voor isolatie dan heb je je investering niet alleen snel terug verdiend, maar heb je ook meteen een comfortabel huis!

Spouwmuurisolatie

Kijken we naar ons eerder genoemde huis dan geldt het volgende. Spouwmuurisolatie kost je 2.326 euro. Hiermee verlaag je de CO2-uitstoot met 1.598 kg, zo’n 7% van de uitstoot van een gemiddeld gezin. Daarnaast levert het ook een besparing op je energierekening van 592 euro. Hiermee verdien je je investering binnen vier jaar terug en verandert je energielabel direct in een C. Dit zorgt er weer voor dat de woning makkelijker verkocht wordt in de toekomst.

Je hebt per direct meer wooncomfort, want de woning blijft makkelijker warm in de winter en koel in de zomer. Terwijl je je ‘carbon footprint’ meteen aanzienlijk verkleint. Het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie gaat daarnaast erg makkelijk. Het is binnen een dag geregeld en geeft vrijwel geen overlast. Het wordt namelijk meestal via de voegen, waar gaatjes in geboord worden, naar binnen in de spouwmuur gespoten. Voor je het weet heb je muur vol met parels en zit je er lekker warmpjes bij deze winter. 

Verlaag je energierekening

Spouwmuurisolatie is dan ook meteen de grootste winstpakker. Vloerisolatie en dakisolatie laten zich binnen zo’n tien jaar terugverdienen en ook deze opties bieden je veel comfort en verlagen je energierekening.

Uiteraard kunnen onze adviseurs je alles vertellen over de financiering van energiebesparende maatregelen als sparen je iets te lang duurt en je gelijk wilt kunnen genieten van alle voordelen van isolatie. Of als je een huis wilt kopen en deze meteen toekomstbestendig wilt maken.