6-3-2019

Rentekorting op je hypotheek: hoe zit dat?

Korting op je hypotheekrente klinkt waarschijnlijk voor iedereen als muziek in de oren. Je komt in aanmerking voor rentekorting als je hypotheekschuld kleiner is dan de huidige woningwaarde. Je hypotheekschuld wordt kleiner ten opzichte van je woningwaarde in de volgende gevallen:

1. Je hebt afgelost op je hypotheek

Wanneer je een hypotheek afsluit ben je in de meeste gevallen verplicht om maandelijks af te lossen. Daarnaast is het ook mogelijk om meer af te lossen dan afgesproken. Hiervoor gelden wel regels, zo mag je bijvoorbeeld een maximaal percentage per jaar extra boetevrij aflossen. Je lost dus al verplicht af en als je ook nog extra aflost, betekent dit dat je hypotheekschuld flink aan het afnemen is.

2. Je hebt overwaarde op je woning

In de huidige woningmarkt zien we een forse stijging in huizenprijzen. Zeker in de Randstad kan de overwaarde van je woning flink oplopen. Heb je overwaarde? Ook dan maak je kans op rentekorting. Vaak is er dan wel een taxatierapport nodig, om de waardestijging aan te tonen bij de hypotheekverstrekker. Voor een eerste indicatie van de waarde van je woning kun je gebruik maken van onze Woningwaardemeter.  

Rentekorting aanvragen

In bovenstaande gevallen kun je in aanmerking komen voor rentekorting. Je moet dit vaak op eigen initiatief aanvragen. Niet alle hypotheekverstrekkers passen de rente automatisch voor je aan. Daarnaast zijn er hypotheekverstrekkers die op bepaalde momenten de rentekorting toepassen (bijvoorbeeld aan het einde van de rentevaste periode). Wil je weten of je in aanmerking komt voor rentekorting? Maak een afspraak met één van onze adviseurs.