2-4-2019

Hypotheekrente blijft zeker tot 2020 stabiel

Zowel de kortlopende als de langlopende hypotheekrentes zullen dit jaar nog op hun huidige lage niveaus blijven. Dit heeft onder andere te maken met de lage inflatie.

Zowel de Amerikaanse Centrale Bank (Fed) als de Europese Centrale Bank (ECB) maken nog geen aanstalten om hun rentes te verhogen. In Amerika zijn er twijfels over de verwachte economische groei en het handelsconflict met China, terwijl er in Europa nog steeds sprake is van een lage inflatie politieke onzekerheid in verband met de Brexit. 

Historisch lage rente

De rentetarieven zijn historisch laag: de gemiddelde hypotheekrente voor nieuwe contracten is op dit moment 2,4 procent, terwijl dit tien jaar geleden nog 5,4 was. Onze rente-experts verwachten dat een renteverhoging op zijn vroegst pas in 2020 in beeld komt. 

Korte hypotheekrente stabiel

Het gemiddelde rentepercentage voor een hypotheek met een rentevaste periode van 5 jaar met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bleef in het eerste kwartaal van 2019 vrijwel gelijk ten opzichte van het vorige kwartaal en bedraagt 1,57 procent (2,08 procent zonder NHG).

De inflatie in de eurozone bevindt zich met 1,5 procent ruim onder het door de ECB nagestreefde niveau van 2 procent. Hoewel de ECB niet verwacht dat in Europa een recessie op komst is, wacht zij af hoe de economie in de eurozone zich ontwikkelt en zal de kortlopende rente naar verwachting stabiel blijven. 

Langlopende rente licht gedaald

In het eerste kwartaal van 2019 daalden de rentetarieven voor de lange hypotheekrente licht ten opzichte van het laatste kwartaal van 2018. Het gemiddelde tarief voor de rentevaste periode van 10 jaar met NHG, bedraagt op dit moment 1,85 procent (2,33 procent zonder NHG). Voor een rentevaste periode van 20 jaar is dit 2,45 procent (2,97 procent zonder NHG) en voor een lange hypotheekrente van 30 jaar 2,91 procent (3,41 procent zonder NHG).

Ook voor de langlopende hypotheekrentes verwachten we voorlopig geen stijgingen. 
Benieuwd naar meer uitgebreide renteverwachtingen? Check de rentebarometer of lees ons laatste persbericht.