Actueel Nieuws

Europese Centrale Bank verhoogt rente weer

De rente is opnieuw verhoogd door de Europese Centrale Bank (ECB). Met ingang van 2 augustus komt er 0,25 procentpunt bij en brengt dat de rente op 3,75 procent. De hoogte van deze rente kwam één keer eerder voor in oktober 2000. Toen stond de ECB-rente een half jaar op 3,75 procent.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 3 min
Laatste update 08/08/2023
Huisje met geld stijgend

De rente stijgt voor de negende keer in één jaar. Deze renteverhoging is bedoelde om de inflatie in te perken. Deze is in de ogen van de ECB namelijk nog altijd  te hoog. De inflatie neemt af maar  het doel van 2 procent dit jaar nog niet behaald. Om de prijzen te laten dalen, wordt geld lenen daarom duurder.

Wat zal er in september met de rente gebeuren?

Of de ECB de rente in september op 3,75 procent laat staan of alsnog gaat verhogen, is nog niet bekend. “Dit kan van maand op maand veranderen”, aldus ECB-president Christine Lagarde op de persconferentie in Frankfurt. Deze veranderende toon van de Europese Centrale bank is voor de financiële markten een belangrijk signaal. De ECB zal op basis van economische gegevens kijken of er nog een weg is en hoe lang die weg is om de inflatie te beperken. Zo wil de ECB dat de eurolanden hun steun aan de economie afbouwen en fiscale hervormingen doorvoeren die de economie productiever maken en de overheidsschulden terugdringen. 

Bestrijden hoge inflatie

De ECB heeft al vooruitgang geboekt in het tegengaan van de hoge inflatie. Zo kan de Europese burger bij het doen van boodschappen, het vullen van de tank en het betalen van de energierekening zien dat deze rekening anders is vergeleken met zes maanden geleden. Maar Lagarde geeft aan dat ze er nog niet zijn.