Actueel Nieuws

Nederlanders lossen meer af op hypotheek en consumeren minder

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 20-8-2019
Geldbiljetten euro's
In de periode van 2008 tot 2018 groeide de economie met 9,3 procent terwijl de consumentenuitgaven slechts met 4,1 procent groeiden. Een reden hiervoor is dat veel mensen ervoor kozen om extra af te lossen op hun hypotheek, in plaats van meer te consumeren.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tijdens de economische crisis kwamen veel woningen 'onder water' te staan; de hypotheekschuld was hoger dan de waarde van de woning. 


Extra aflossen

Om hun schulden te verlagen zijn veel consumenten extra gaan aflossen op hun hypotheek. Dat is terug te zien in de cijfers: in 2018 lag het verschil tussen nieuwe en afgeloste hypotheken 20 miljard euro lager dan in 2008, terwijl er voor een groter bedrag aan hypotheken bij het kadaster werd ingeschreven.


Zuinige Nederlanders

De inkomens zijn in dezelfde periode gestegen met 21 procent, vooral omdat meer mensen een baan vonden of meer gingen werken en er dus meer salaris binnen kwam. Dat Nederlanders zuinig zijn komt ook in de cijfers naar voren: de particuliere consumptie was in Nederland iets meer dan zestig procent van het bruto binnenlands product (bbp). In België, Duitsland en Frankrijk lag die consumptie tussen de 65 en 71 procent van het bbp.