Actueel Nieuws

Negatieve hypotheekrente in Denemarken: kan dit ook in Nederland gebeuren?

Deze week werd bekend dat de Deense hypotheekrente met een looptijd van één jaar is gezakt naar min 0,23 procent. Dit betekent dat de Denen geen rente hoeven te betalen op hun hypotheek, maar juist geld toe krijgen. Hoe kan dit en kan dit in Nederland ook gebeuren? We vroegen het Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 29/05/2019
J8a1603 Contentlaag Rente Warm

Hoe kan het dat de hypotheekrente in Denemarken negatief is geworden?

In de afgelopen jaren zijn de rentes wereldwijd gedaald als reactie op de lage inflatie. Omdat een te lage inflatie niet goed is voor de economie, proberen de Centrale Banken dat de bestrijden door de rentes laag te houden. Ook in Denemarken volgt men dit beleid, maar de rentes van de Deense Centrale Bank en de overheidsrentes liggen nog lager dan in Nederland, waardoor het omslagpunt naar een negatieve rente sneller is bereikt.

Daarnaast kun je in Denemarken slechts 70 procent van de woningwaarde aan hypotheek krijgen, terwijl dit in Nederland 100 procent is. Het risico voor de banken is daarom lager; dit is ook zichtbaar in de extreem lage rente tarieven.

Kan dit in Nederland ook gebeuren?

Als de rente nog verder daalt, kan het in theorie wel gebeuren dat ook in Nederland de (korte) hypotheekrente onder de nul daalt. Maar het is niet onze verwachting dat de Centrale Bank de rente zo ver zal verlagen. Ze zullen wellicht eerst andere maatregelen nemen, zoals het opkopen van staatsobligaties. Het is echter koffiedik kijken. Op dit moment zien we een verzwakking van de economie, maar we gaan uit van een tijdelijk fenomeen.

Het klinkt heel mooi, een negatieve hypotheekrente, maar is dat het ook?

Eigenlijk is het een teken dat het niet goed gaat met de economie. Er heerst onzekerheid onder consumenten, waardoor zij bestedingen uitstellen. Hierdoor is er te veel aanbod en te weinig vraag naar goederen en dalen de prijzen. En gevolg hiervan is dat banken leningen aantrekkelijker en sparen minder aantrekkelijk willen maken door middel van lage rentes. Als de bedrijven weer meer investeren en consumenten weer meer gaan besteden en de economie dus weer beter gaat draaien, zullen de rentes ook weer stijgen.


Philip Bokeloh heeft ons jarenlang voorzien van zijn visie op de hypotheekrente. Hier zijn we hem erg dankbaar voor. Vanaf september 2023 deelt Bram Vendel namens ABN AMRO tweewekelijks zijn verwachtingen met De Hypotheker in de Rentebarometer