10-4-2020

5 manieren om korting te krijgen op je hypotheekrente

Als je een huis gaat kopen, dan wil je natuurlijk een zo laag mogelijke hypotheekrente. Een kortere rentevaste periode zorgt vaak voor een lagere rente, maar nu de hypotheekrente zo laag staat is het natuurlijk ook interessant om de rente wat langer vast te zetten. Naast de rentevaste periode zijn er nog andere factoren die de hoogte van de rente bepalen. Wij zetten vijf factoren op een rij die doorgaans zorgen voor een lagere hypotheekrente.

1. Een NHG-hypotheek

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie op hypotheken tot 310.000 euro (in 2020). Sluit je een NHG-hypotheek af, dan leen je veilig. Als je je huis voor minder verkoopt dan nodig is om je hypotheek af te lossen, dan kan de NHG je deze restschuld kwijtschelden. Daarnaast krijg je ook korting op je hypotheekrente.

Op dit moment is de gemiddelde rente bij een NHG-hypotheek met een rentevaste periode van 20 jaar 1,6 procent. Bij een hypotheek zonder NHG (met een risicoklasse van 100%) is dit 2,1 procent.


2. Een lage risicoklasse

De meeste hypotheekverstrekkers werken met risicoklassen. Als je een hypotheek hebt van dezelfde hoogte als de woningwaarde, dan is de risicoklasse 100 procent. Hoe kleiner de hypotheek ten opzichte van de woningwaarde, hoe lager de risicoklasse. Een lagere risicoklasse levert vaak rentekorting op. Op onze rentestandenpagina kun je van verschillende risicoklassen bekijken wat de bijbehorende actuele rentestanden zijn.


3. Duurzaamheidskorting

Sommige hypotheekverstrekkers belonen energiebesparende maatregelen met een duurzaamheidskorting. De voorwaarden hiervan verschillen per maatschappij. Zo krijg je bij de ABN Amro 0,15 procent korting op de hypotheekrente bij een woning met energielabel A. Florius heeft de Verduurzaam Hypotheek, waarbij de rente 0,5 procent lager ligt dan bij een ‘gewone’ hypotheek met 100% marktwaarde (bij een rentevaste periode van 10 jaar). Informeer bij je hypotheekadviseur naar alle verschillende mogelijkheden en voorwaarden.


4. Budgethypotheek

Sommige banken bieden een budgethypotheek aan, een hypotheek met een lage hypotheekrente. Let op: deze hypotheken gaan gepaard met minder flexibele voorwaarden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de offerte sneller verloopt of dat de rente al vast ligt, terwijl bij andere hypotheekvormen soms gebruik gemaakt kan worden van de rente die geldt tijdens het passeren. Laat je goed informeren door je hypotheekadviseur voordat je van een budgethypotheek gebruik maakt.


5. Pakketkorting

Sommige banken bieden een rentekorting als je ook een betaal- en/of spaarrekening bij dezelfde bank hebt lopen. Vaak is een eis dan dat je salaris op één van deze rekeningen moet binnen komen.

Zoals je ziet zijn er verschillende manieren om rentekorting te krijgen op je hypotheek. Toch is het verstandig om je niet blind te staren op de hypotheekrente. Ook de voorwaarden zijn belangrijk. Laat je altijd goed informeren door een hypotheekadviseur. Hij of zij kijkt naar jouw persoonlijke (financiële situatie) en zet de verschillende mogelijkheden voor je op een rij.

Een eerste kennismakingsgesprek is bij De Hypotheker altijd kosteloos. Gesprekken kunnen ook telefonisch of via beeldbellen plaatsvinden.

Afspraak maken arrow_forward