Actueel Nieuws

Huizenprijzen stijgen in 2020 naar verwachting met 4%

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 10-2-2020
Huizenprijs stijgt stijging
De huizenprijzen zullen dit jaar naar verwachting met vier procent stijgen. Dat is een aanzienlijk lagere stijging dan in 2019, toen de huizenprijzen met zeven procent stegen.

Dat zegt het Economisch Bureau van ABN AMRO. Volgens econoom Philip Bokeloh zwakt de bbp-groei af naar één procent en zetten strengere leennormen een rem op de prijsstijging. De belangrijkste reden dat de prijzen nog wel enigzins zullen stijgen, is de schaarste op de woningmarkt. Daarnaast is de hypotheekrente nog steeds historisch laag en is een mogelijke verhoging nog niet in zicht.


Daling in transacties

Bokeloh verwacht dat het aantal woningtransacties in 2020 met vijf procent zal dalen. Door strengere milieuregels wordt er minder gebouwd en is er een gebrek aan mogelijkheden om door te stromen. Door de schaarste op de nieuwbouwmarkt verwacht ABN AMRO dat de huizenprijzen voor nieuwbouwwoningen harder zullen stijgen dan die van bestaande woningen. Dat was in 2019 ook het geval, toen stegen de nieuwbouwprijzen met zestien procent en de prijzen van bestaande bouw met zeven procent. 

Bekijk actuele huizenprijzen arrow_forward