Actueel Nieuws

Minister voorspelt dip in woningvoorraad in 2021

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 31-1-2020
nieuwbouw bouwvakker
Vorig jaar zijn er bijna 71.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd, ruim zes procent meer dan in 2018 en het hoogste aantal in tien jaar tijd. De totale woningvoorraad telde op 1 januari 2020 bijna 7,9 miljoen woningen, een groei van 0,9 procent.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS (de definitieve cijfers volgen in mei van dit jaar). Met de huidige cijfers wordt voldaan aan de afspraak vastgelegd in de Nationale Woonagenda om jaarlijks 75.000 nieuwe woningen te realiseren.


Dip in 2021 

Toch verwacht minister Veldhoven van Milieu en Wonen een dip in de woningvoorraad in 2021. Dit zou het gevolg zijn van een terugval in de vergunningsverlening in 2019. "Ik werk er hard aan om de bouwproductie hoog te houden door de inzet van de woningbouwimpuls en het stimuleren van woningcorporaties om meer te bouwen. Daarnaast zet ik in op transformaties en flexwonen”, aldus de minister.

Provinciale verschillen

Het CBS bracht de groei van de nieuwbouwvoorraad per provincie in kaart. Die groei was het grootst in Flevoland, namelijk 1,6 procent. Ook in Noord-Brabant, Utrecht, Noord-Holland, Gelderland en Overijssel lag de groei boven het landelijk gemiddelde. In Limburg kwamen er het minste woningen bij, namelijk 0,4 procent.