Actueel Nieuws

NHG versoepelt regels over uitkopen bij scheiding

Na een scheiding komt het vaak voor dat één van de exen in de koopwoning wil blijven wonen. Door de huidige huizenprijzen is dat vaak lastig. Gelukkig is er goed nieuws voor mensen met een NHG-hypotheek.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 26/02/2020
Scheiden Sleutels

Volgens cijfers van NHG is relatiebeëindiging de meest voorkomende reden om een woning te moeten verkopen. Om in de woning te kunnen blijven wonen, moet de ene partner de andere uitkopen en vaak is dat financieel niet haalbaar.

Hoe zit het met overwaarde als je gaat scheiden?

Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd en je gaat scheiden, moet de waarde van het huis worden verdeeld. Als één van de twee in het koophuis wil blijven wonen, moet diegene genoeg inkomen hebben om de woning over te nemen. In principe koop je het deel van de woning van je ex-partner. De betaling van de achterblijvende partner aan de vertrekkende partner wordt 'uitkopen' genoemd.

Op de huidige woningmarkt hebben veel woningen een flinke overwaarde. Het kan dus zomaar zijn dat je tienduizenden euro's aan je ex moet betalen. Als je dit geld niet op je rekening hebt staan, kun je het bedrag laten meefinancieren met een hypotheek. Dit moet echter wel mogelijk zijn op basis van je inkomen en eventuele schulden.

Oplossing van NHG

Omdat in de praktijk vaak bleek dat uitkopen financieel niet haalbaar was, is NHG twee jaar geleden een proef gestart. Hierbij werd voor de nieuwe lening geen normale acceptatietoets uitgevoerd, maar een zogenaamde beheertoets.

Met de beheertoets wordt berekend of de blijvende persoon de hypotheeklasten zelfstandig kan betalen. Als de hypotheekverstrekker kan onderbouwen en motiveren dat de klant de te betalen lasten kan dragen, dan staat NHG toe dat de aanvullende lening voor de aan de ex te betalen overwaarde bij de hypotheek mag worden opgeteld.

De proef, waarbij zo'n duizend gescheiden mensen geholpen zijn, is succesvol gebleken en NHG past nu dan ook de leennormen aan. 

Ga jij scheiden?

Heb jij een koophuis en ga je scheiden? Maak dan vrijblijvend een afspraak bij De Hypotheker op een vestiging bij jou in de buurt. Onze adviseurs helpen je graag bij alles wat komt kijken rondom de scheiding en je hypotheek.

Afspraak maken