Actueel Nieuws

NVM spreekt van woningnood naar aanleiding van kwartaalcijfers

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 9-1-2020
Verkocht bord makelaar
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) publiceerde vandaag zijn kwartaalcijfers over het laatste kwartaal van 2019. Daaruit blijkt dat de huizenprijzen in deze periode acht procent hoger lagen dan in het laatste kwartaal van 2018.

Een gemiddelde koopwoning kostte afgelopen kwartaal € 326.000, nieuwbouwwoningen zelfs € 388.000. In het grootste deel van Nederland kan een gemiddelde huizenkoper uit nog geen drie woningen kiezen. Voorzitter van de NVM Onno Hoes spreekt van een 'woningnood'.


Betaalbare nieuwbouw

De NVM pleit voor de bouw van meer betaalbare nieuwbouwwoningen in de prijsklasse rond € 260.000. Er moet meer focus komen op de bouw van appartementen in de stad in plaats van enkel op eengezinswoningen buiten de binnenstad.

In het vierde kwartaal werden er door NVM makelaars ruim 40.000 woningen verkocht. Over heel 2019 waren dat er net geen 150.000. Dit aantal is vergelijkbaar met 2018. Of dit evenwicht in 2020 nog behouden kan worden, is volgens NVM zeer de vraag. Ongeveer de helft van de makelaars verwacht dat het aantal transacties in 2020 zal dalen, blijkt uit een enquete onder aangesloten makelaars. De meest benoemde reden is het beperkte aanbod.


Regionale verschillen

De regionale verschillen zijn groot. In delen van Groningen en Zeeland worden nog relatief veel woningen aangeboden. Met name in de grote steden is het aanbod krap en zijn de prijzen hoog. Vorige week bleek dat de gemiddelde woning in Amsterdam inmiddels meer dan een half miljoen kost.