8 op de 10 starters ziet huidige woningmarkt als ongunstig

De Nederlandse woningmarkt is krap en staat onder spanning. Het is in de huidige situatie voor iedereen moeilijk om een passend huis te vinden, maar starters hebben het nóg lastiger dan anderen groepen. Maar liefst 81 procent van de starters op zoek naar een koopwoning vindt de huidige woningmarkt ongunstig om een huis te kopen.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 03/11/2021
Stel wijst naar woning - De Hypotheker

Dat blijkt uit de resultaten van de eerste startersmonitor die nu realtime beschikbaar zijn. De startersmonitor is opgezet door een samenwerking van overheid en marktpartijen, waaronder De Hypotheker. In het onderzoek werden ruim 6.300 starters ondervraagd en werd er een onderscheid gemaakt tussen starters op zoek naar een huurwoning en starters op zoek naar een koopwoning.

Starters schatten hun kans op het vinden van hun eerste eigen woning met gemiddeld 35 procent laag in. Er zijn wel flinke regionale verschillen: in de provincies Utrecht en Groningen denkt 27 procent kans van slagen te hebben, in Limburg en Flevoland is dat respectievelijk 42 en 43 procent.

Ontevreden met de huidige woonsituatie

Ook is de ontevredenheid over de huidige woonsituatie onder starters groot. Meer dan de helft van de respondenten (54 procent) is niet tevreden met de huidige woonsituatie en slechts 26 procent geeft aan helemaal tevreden te zijn. Ook hier speelt de regio waar de starters wonen een rol. In Noord-Holland, Groningen en Noord-Brabant is ongeveer 20 procent tevreden, maar in Drenthe geeft net iets meer dan 40 procent aan nu goed te wonen. Van de starters die nog of weer bij ouders/verzorgers wonen, zei 92 procent liever op zichzelf of met anderen te wonen.

De zoektocht naar een woning duurt vaak lang. 48 procent van de ondervraagden zoekt al langer dan een jaar, dertien procent zelfs langer van drie jaar. Slecht vier procent vond binnen een maand een geschikte woning.

Budget of woonwensen bijstellen

De hoge huizenprijzen dwingen veel starters om hun budget en/of woonwensen bij te stellen. 56 procent van de starters op zoek naar een koopwoning stelt het budget naar boven bij. Bij 41 procent gaat dat om een verruiming van €25.000 of meer. Ook de woonwensen worden aangepast. Van de starters die in eerste instantie op zoek waren naar een woning in het stadscentrum, wijkt 34 procent uit naar een andere wijk in 13 procent naar buiten de stad.  

 

Bekijk meer cijfers in de startersmonitor