Actueel Nieuws

Aandeel 55-plussers op de hypotheekmarkt groeit

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 24-2-2021
Ouder koppel met papieren
Het aantal 55-plussers dat een hypotheek heeft aangevraagd is in het laatste kwartaal van 2020 met veertien procent gestegen. Bijna een kwart van alle hypotheekaanvragen was in deze periode afkomstig van mensen boven de 55 jaar.

Een groot deel van de ouderen die een hypotheek aanvroeg deed dat om hun hypotheek over te sluiten. Het aantal 55-plussers dat gaat oversluiten is in het vorige kwartaal met 23 procent gestegen. In totaal was 38 procent van alle hypotheekaanvragen afkomstig van oversluiters. 

Oversluiten is voor ouderen vaak gunstig, omdat zij nog een relatief hoge hypotheekrente hebben. Zo profiteren ze van flink lagere maandlasten. Ook zijn er veel ouderen die hun overwaarde willen verzilveren om het pensioen aan te vullen of te verbouwen.

Verhuizen is een uitdaging

In een enquête onder ruim 2.000 klanten in de leeftijd van 55 jaar en ouder gaf meer dan de helft (51%) aan mogelijk te willen verhuizen. Dit is echter niet voor iedereen even makkelijk, gezien de hoge huizenprijzen en het krappe aanbod van seniorenwoningen. Daarom wordt er steeds vaker voor gekozen om de woning te verbouwen om zo langer in de huidige woning te kunnen blijven wonen.

Lees ons persbericht over dit onderwerp arrow_forward