Actueel Nieuws

Beleggers kopen 50 procent minder woningen op in 2021

In de eerste helft van 2021 werden 10.400 huizen opgekocht door particuliere beleggers. Dat is bijna de helft minder dan in de eerste helft van 2020; toen waren het er ruim 20.600. Beleggers hebben nu 8,6 procent van de Nederlandse woningen in handen.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 04/11/2021
Te Huur Bord

Dat blijkt uit gegevens van het Kadaster. Volgens het Kadaster is er een duidelijke trendbreuk zichtbaar sinds de overdrachtsbelasting voor beleggers is verhoogd van twee naar acht procent. Hierdoor is het kopen van een woning en deze vervolgens verhuren voor veel (kleinere) beleggers minder financieel aantrekkelijk geworden.

Opkoopbescherming

Het Kadaster verwacht tegen het einde van het jaar nog wel een toename in het aantal aankopen door beleggers. Per 1 januari voeren veel gemeenten namelijk een opkoopbescherming in, waardoor het beleggen in woningen nog meer aan banden zal worden gelegd.

Vooral in grote steden

In Amsterdam zijn de meeste woningen in handen van beleggers, gevolgd door Den Haag, Diemen, Vaals en Groningen. In de vier grootste steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) hebben verhuurders gemiddeld 17,8 procent van de woningen in handen.