11-6-2021

Besparen met een aflossingsvrij leningdeel

Sinds het fiscale voordeel van de hypotheekrenteaftrek niet meer zo groot is, maakt de (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek de laatste tijd weer een opmars. En dat is niet zo gek, want dat kan honderden euro's schelen per maand. We lichten het voor je toe moet een rekenvoorbeeld.

De Hypotheker heeft berekend wat een stel met een bruto jaarinkomen van respectievelijk 40.000 en 32.000 euro aan maandlasten betaalt voor een hypotheek van 350.000 euro*. Hieruit blijkt dat de verschillen in maandlasten aanzienlijk kunnen zijn, wanneer er wordt gekozen voor een aflossingsvrij leningdeel. 

Hypotheekvorm Bruto maandlasten Netto maandlasten
100% annuïtair 1.276 euro 1.126 euro
80% annuïtair - 20% aflossingsvrij 1.132 euro 1.023 euro
50% annuïtair - 50% aflossingsvrij 915 euro 867 euro

In bovenstaande tabel kun je zien dat je met een aflossingsvrij deel substantieel kunt besparen op de maandlasten. Bij een aflossingsvrij deel van 20 procent bespaar je netto ruim honderd euro per maand, ten opzichte van een volledige annuïteitenhypotheek. Bij een aflossingsvrij deel van 50 procent is dat al 259 euro.


Voor- en nadelen van aflossingsvrij

De lagere maandlasten kunnen voor veel huizenkopers zeer aantrekkelijk zijn, nu zij door de hoge huizenprijzen vaak gedwongen zijn om maximaal te lenen. Een nadeel van een aflossingsvrij leningdeel is dat er voor dat deel geen sprake is van een eigen woningschuld, waardoor je geen aanspraak kunt maken op de hypotheekrenteaftrek. Laat je goed informeren door een hypotheekadviseur, wanneer je overweegt een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek te nemen. 


* Het gaat om een hypotheekrente van 1,9 procent met een rentevaste periode van 20 jaar.

Terug naar persbericht arrow_forward