Actueel Nieuws

Blijft de hypotheekrente voorlopig nog laag?

De eerste twee maanden van 2021 stonden in het teken van een recordaantal hypotheekrenteverlagingen, maar sinds maart hebben verschillende hypotheekverstrekkers hun hypotheekrente weer verhoogd. Deze stijgingen hebben echter nog nauwelijks effect op de gemiddelde rentestanden, die nog steeds historisch laag zijn. Blijven de rentestanden voorlopig nog laag?

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 11/05/2021
Istock 1179013619

Het is een vraag waar veel mensen antwoord op willen hebben. Een lage hypotheekrente betekent immers lagere maandlasten op je hypotheek. Maar het kan ook een stuwende werking hebben op de toch al zo hoge huizenprijzen.

Als je het onze rente-experts vraagt, dan verwachten zij dat de rente voorlopig nog wel even laag blijft. De Europese Centrale Bank is van plan haar stimuleringsmaatregelen tot in het voorjaar van 2022 voort te zetten om zo een mogelijke stijging van de kapitaalmarktrentes af te remmen. Daarnaast houdt de sterke concurrentie op de hypotheekmarkt de hypotheekrentes laag en zijn hypotheekverstrekkers terughoudend met het verhogen van hun tarieven. 

Hypotheekrentes kruipen steeds meer naar elkaar toe

Wat verder opvalt aan de hypotheekrentestanden, is dat de tarieven van verschillende rentevaste periodes steeds dichter bij elkaar komen te liggen. Zo was de gemiddelde 30-jaarsrente eind april 1,62 procent en de gemiddelde 20-jaarsrente 1,36 procent. Ook is het verschil tussen het gemiddelde rentetarief voor hypotheken mét en zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) nog maar 0,5 procent. Dit is een mogelijk signaal dat hypotheekverstrekkers meer vertrouwen hebben in de woning- en hypotheekmarkt.