Actueel Nieuws

Corona steeds meer naar de achtergrond bij huizenkopers

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 19-2-2021
Steeds minder consumenten zien het coronavirus als een belemmering voor de woningmarkt. De woningkrapte en de betaalbaarheid van woningen worden gezien als de grootste belemmeringen.

Dat blijkt uit de Marktindicator van Vereniging Eigen Huis, die het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt meet. De indicator kwam in januari uit op 105 punten, waarbij 100 punten een neutraalwaarde is. Met 105 punten is de meerderheid van de Nederlanders dus optimistisch over de woningmarkt. In december kwam de indicator uit op 103 punten.

De dalende rente en de afnemende zorgen over de gevolgen van de coronacrisis dragen bij aan het gestegen vertrouwen. 19 procent van de Nederlanders laat zich in zijn keuzes op de woningmarkt nog sterk beïnvloeden door de pandemie. In april vorig jaar was dat nog veertig procent.

Zo’n zeventig procent van de ondervraagden verwacht een verdere stijging van de huizenprijzen. Dit wordt dan ook gezien als de grootste belemmering: ruim veertig procent ziet het als een ongunstige tijd om toe te slaan op de woningmarkt.