Actueel Nieuws

Hogere maandlasten door stijging energierekening?

Huisje met geld stijgend
Per 1 juli zijn de tarieven voor stroom en gas flink verhoogd voor huishoudens in Nederland. De prijsverhoging komt onder andere voort uit een toenemende vraag naar elektriciteit en gas doordat de economie aantrekt. Bovendien zijn de prijzen op de groothandelsmarkt toegenomen, de plaats waar leveranciers energie inkopen.

Uit gegevens van Milieu Centraal blijkt dat het gemiddeld jaarverbruik op circa 1.250 kubieke meter gas ligt, of ook wel een jaarlijkse gasrekening van circa €990,-. Deze rekening zal hoger uitvallen door de verhoging sinds juli. De groeiende vraag naar elektriciteit en gas is afkomstig vanuit winkels en kantoren, maar ook door huishoudens wegens het extreem koude voorjaar. Het inkopen van energie is ook duurder geworden. Deze ontwikkelingen voeren de prijs op en berekenen energieleveranciers nu door aan klanten.

 

Gasverbruik verminderen

Met de verhoogde prijzen loont het om waakzaam te zijn op gasverbruik. Douchen, verwarmen en koken zijn de grootste gasslurpers in een woning. Zo kan korter douchen of overgaan op inductie-koken al een flinke verlaging van de maandlasten opleveren. Ook bieden de meeste energieleveranciers inzicht in je maandelijkse verbruik. Grip op je uitgaven zorgt ervoor dat je op het einde van het jaar niet voor verrassingen komt te staan.


Wanneer is een woning energiezuinig? 

Wanneer je op huizenjacht bent en wilt weten of de woning energiezuinig is, geeft het energielabel een goede indicatie. Of bekijk de woning goed tijdens het bezichtigingsmoment. Zo zijn een slimme thermostaat, het soort glas van de ramen of spouwmuurisolatie al een teken van verduurzaming.

Wil je financieel advies over je maandlasten voor het aankopen van een woning? Of over energiebesparende maatregelen in je huidige woning? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van De Hypotheker.
Meer over duurzaam wonen arrow_forward