Actueel Nieuws

Huizenprijzen stijgen in heel Europa, Nederland zit in kopgroep

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 26-2-2021
In vrijwel alle Europese landen stegen de huizenprijzen in het afgelopen kwartaal. Met een prijsstijging van tien procent behoort Nederland wel bij de landen met de grootste stijging,

Dat blijkt uit kwartaalcijfers van Calcasa. Het is voor het eerst sinds 2000 dat de Nederlandse huizenprijzen zo hard zijn gestegen. De gemiddelde stijging over heel Europa lag in het vorige kwartaal op vijf procent.

Naast Nederland waren er ook flinke prijsstijgingen in Luxemburg, Zweden, Polen, Oostenrijk, Slowakije, Tsjechië en Duitsland. Onderaan de lijst staan vooral de Zuid-Europese landen, zoals Italië. In Spanje, Cyprus en Estland was zelfs een kleine prijsdaling te zien.

Lage rentes in heel Europa

Eén van de redenen van de hoge huizenprijzen is de lage hypotheekrente. In heel Europa zijn de rentes historisch laag. Met een gemiddelde rente van twee procent zit Nederland in de middenmoot. Wel kende Nederland vorig jaar de grootste daling van de hypotheekrente; namelijk een daling van 0,31 procent ten opzichte van 2019. In de meeste andere Europese landen daalde de rente ook: alleen in Frankrijk en op Cyprus was een lichte stijging te zien.