Actueel Nieuws

Hypotheekrente zal voorlopig laag blijven: wat is het effect op de huizenprijzen?

Ondanks een lichte stijging van de hypotheekrentes sinds oktober, verwachten we dat de rentes in de komende periode nog op een zeer laag niveau zullen blijven. De lage rentes dragen bij aan een verdere stijging van de huizenprijzen. Wel verwachten we dat de prijsstijgingen volgend jaar minder fors zullen zijn dan in 2021.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 03/12/2021
Wat is mijn huis waard? Huizen met prijzen op het dak

Stijging van de hypotheekrente

De afgelopen maanden is de hypotheekrente voor het eerst in lange tijd licht gestegen. Dit heeft onder andere te maken met een hogere rente op staatsleningen en eisen van de Nederlandsche Bank aan hypotheekverstrekkers om grotere buffers aan te houden. Ook is de inflatie flink gestegen: van 0,3 procent eind 2020 naar 4,1 procent in oktober 2021.

Waarom zal de rente toch nog laag blijven

Desalniettemin verwachten we dat de rentestijgingen volgend jaar nog beperkt zullen blijven. Dat komt voor een groot deel door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB gelooft dat de inflatie van tijdelijke aard is en houdt de rentes kunstmatig laag. Dit doet ze om de wereldeconomie, die de afgelopen 21 maanden werd geteisterd door lockdowns en het coronavirus, te blijven stimuleren. 

Effect op de huizenprijzen

Een lage hypotheekrente zorgt ervoor dat je een hogere hypotheek kunt krijgen. Dit heeft een opdrijvend effect op de huizenprijzen. Wel verwachten we dat de gemiddelde prijsstijging minder fors zal uitpakken dan in 2021: in verschillende Nederlandse gemeenten is al een afkoeling op de huizenmarkt merkbaar. De lage rentes zijn bovendien positief voor mensen die al een woning bezitten: misschien is dit wel het moment om je hypotheek over te sluiten of om een hypotheek aan te vragen voor verduurzaming of verbouwing.

 

Bekijk uitgebreide renteverwachtingen