Actueel Nieuws

Nederland in top 6 meest gestegen huizenprijzen van Europa

hypotheker logo met tekst redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update: 18-10-2021
De Nederlandse huizenprijzen lagen in het derde kwartaal 19 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder, blijkt uit cijfers van de NVM. Het kwartaal daarvoor lag de stijging op 12,8 procent. Hiermee is Nederland koploper op het gebied van stijgende huizenprijzen in Europa: slechts in vijf landen stegen de huizenprijzen nog harder.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), die de ontwikkeling van de huizenprijzen in het tweede kwartaal van alle Europese landen naast elkaar heeft gezet. In Estland stegen de huizenprijzen met 16,1 procent het hardst, gevolgd door Denemarken, Tsjechië, Luxemburg en Litouwen.


Boven het Europees gemiddelde

Nederland neemt de zesde plek in met 12,8 procent. Die stijging ligt ruim boven het gemiddelde van de Europese Unie: dat is namelijk 7,3 procent. In vrijwel alle Europese landen zijn de huizenprijzen gestegen: alleen op Cyprus was er sprake van een daling van 4,9 procent.


Hogere prijzen, minder verkochte woningen

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) bracht vorige week cijfers naar buiten over het derde kwartaal, waaruit blijkt dat de gemiddelde prijs voor een bestaande koopwoning in dat kwartaal op 419.000 euro lag. Een gemiddelde nieuwbouwwoning kostte 455.000 euro. 

Tegelijkertijd is het aantal woningverkopen flink afgenomen. In het derde kwartaal werden ruim 32.000 woningen verkocht, een daling van ongeveer 29 procent ten opzichte van een jaar eerder. Zo'n 80 procent van deze woningen werd boven de vraagprijs verkocht. De woningen stonden gemiddeld 23 dagen te koop.