Actueel Nieuws

NVM zet stap richting transparanter koopproces met biedlogboek

Vorige maand deed het kabinet een oproep aan makelaars om transparanter om te gaan met biedingen en hiermee het koopproces eerlijker te maken. De NVM heeft als reactie hierop een vernieuwd online platform gelanceerd om online te bieden via inschrijving.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 07/12/2021
J8a2598 Social Media

Dat schrijft de Nederlandse Vereniging voor Makelaars en Taxateurs (NVM) vandaag in een persbericht. Het vernieuwde platform NVM Online Bieden verschijnt ongeveer een maand na de oproep van demissionair minister Ollongren om het koopproces transparanter te maken. 

Prijsopdrijvingen tegengaan

Huizenkopers konden al sinds vorig jaar open biedingen plaatsen op het platform: volgens de NVM zijn er op deze manier al zeker duizend woningen verkocht. Nu komen daar ook gesloten biedingen bij. Dit zou moeten helpen om tussentijdse prijsopdrijvingen (via bijvoorbeeld verboden uitwisseling van informatie aan andere aspirant kopers) tegen te gaan.

Nog geen volledig biedlogboek

Volgens de NVM is het platform een "nieuwe stap in de realisatie van een transparant biedproces". Minister Ollongren vroeg in haar kamerbrief specifiek om een biedlogboek, waarin zichtbaar moet zijn wie heeft geboden, om welk bedrag het gaat en onder welke voorwaarden. Het Online Bieden platform is een eerste stap in die richting, maar traditioneel ('offline') bieden wordt nu nog niet meegenomen.

Het gebruik van NVM Online Bieden is gratis voor de bieder en voorlopig ook voor de verkopende NVM-makelaar.