Actueel Nieuws

Verschillende banken verhogen hypotheekrente: is het einde van de lage rentes in zicht?

Na een lange periode van dalende hypotheekrentes, hebben verschillende hypotheekverstrekkers de afgelopen dagen hun rentes verhoogd. Komt het tijdperk van de lage rentes hiermee dan echt ten einde?

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 19/10/2021
Rente

Verschillende grote banken, waaronder Rabobank, ING en Nationale Nederlanden hebben hun hypotheekrente inmiddels verhoogd. Het gaat om kleine verhogingen van 0,01 tot 0,03 procent. De gemiddelde hypotheekrente voor 30 jaar vast is nu opgelopen tot 1,54 procent. Ook de tarieven voor 10 en 20 jaar rentevast zijn gestegen.

Redenen om de rente te verhogen

Een belangrijke reden voor de gestegen hypotheekrentes is de marktrente, die de afgelopen maanden is gestegen. De marktrente is het tarief waartegen banken zelf geld kunnen lenen; dit bepaalt voor een groot deel de winstmarges van de hypotheekverstrekkers. Daarnaast heeft De Nederlandsche Bank (DNB) aangegeven dat banken vanaf volgend jaar hogere buffers moeten hanteren, gezien de stijgende inflatie en huizenprijzen

Nu verschillende hypotheekverstrekkers hun rentes hebben verhoogd, is de verwachting dat meerdere aanbieders hun voorbeeld willen volgen. We verwachten echter niet dat er ineens hele grote verhogingen zullen komen, omdat er nog altijd een sterke concurrentie heerst op de hypotheekmarkt en oktober en november belangrijke maanden zijn met traditioneel gezien veel hypotheektransacties. 

Zal de stijging doorzetten? 

Of de stijging zich doorzet en er hiermee een einde van de lage hypotheekrentes in zicht is, is nog lastig te zeggen. Dat hangt af van verschillende factoren, waaronder het verloop van het coronavirus komende winter en de vraag of de stijgende inflatie van tijdelijke aard is.

Ben je benieuwd naar de hypotheekrenteverwachtingen van de komende tijd? De Hypotheker houdt een rentebarometer bij, waarin drie experts van ING, ABN AMRO en Obvion hun voorspellingen delen.