Actueel Nieuws

Hypotheekrente blijft stijgen: huizenmarkt koelt af

Na jaren van extreem lage hypotheekrentes zijn de rentes in de afgelopen maanden behoorlijk gestegen. Zo is de tienjaarsrente met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in zeven maanden tijd met maar liefst 176 procent gestegen. Wat is de oorzaak van deze pittige stijging en wat zijn de consequenties voor de huizenmarkt?

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 13/05/2022
Rentestijging

Binnen enkele maanden is de hypotheekrente weer teruggekomen op het niveau van 2015. De hypotheekrentes voor twintig en dertig jaar liggen boven de drie procent, dat is een verdubbeling sinds begin dit jaar.Aan deze fikse stijgingen liggen verschillende oorzaken ten grondslag. Een belangrijke reden is de inflatie, die in april is opgelopen tot wel 9,6 procent. Ook de oorlog in Oekraïne is van invloed, aangezien de risicopremies op financiële markten hierdoor zijn toegenomen. Lees meer over de hypotheekrenteverwachtingen in onze rentebarometer

Minder leencapaciteit

Doordat de hypotheekrente een stuk hoger ligt, kunnen huizenkopers significant minder lenen. Afhankelijk van het inkomen van de koper kan men op dit moment vaak tienduizenden euro's minder lenen dan in januari van dit jaar. Om een woning toch nog te kunnen betalen, kiezen huizenkopers nu vaker voor kortere rentevaste periodes, die lager liggen dan de langere hypotheekrentes. 

Dalende huizenprijzen

Een lichtpuntje voor huizenzoekers is dat het omslagpunt in de stijging van de huizenprijzen bereikt lijkt te zijn. In het afgelopen kwartaal was er voor het eerst in lange tijd een daling van de huizenprijzen te zien: een daling van 2,1 procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Dit is de sterkste daling in tien jaar.